SPORE ELITNE POSTROJBE

Odjeli CRO FBI još uvijek ne rade

Bionic
Reading

Slobodna Dalmacija piše o sporom popunjavanju elitnih postrojbi koje se trebaju boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala

Četiri mjeseca su prošla od odluke tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera kojom je imenovao četvoricu iskusnih policajaca za načelnike četiriju odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (svojevrsni hrvatski FBI).

Željko Prša
u Zagrebu, Božo Barbarić u Rijeci, Nenad Nača u Osijeku i Petar Bradarić Šljujo u Splitu tada su imenovani za načelnike elitnoga policijskog odjela koji se dodatno trebao uhvatiti u koštac s korupcijom i organiziranim kriminalom. Međutim, u ova četiri mjeseca odjeli još nisu počeli raditi.

U međuvremenu je sa mjesta ravnatelja policije smijenjen Vladimir Faber, a na njegovo je mjesto imenovan Oliver Grbić. Četiri odjela, koja bi uskoro trebala zaživjeti, zamišljena su kao odjeli u kojima će raditi najiskusniji i najbolji hrvatski policajci uz pomoć kojih bi kriminal i korupcija bili svedeni na najmanju moguću mjeru.

No jesu li imenovani načelnici ostali i kao izbor Olivera Grbića, sadašnjeg ravnatelja policije, ili on za ta mjesta ima 'svoje ljude', te zbog čega odjeli za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta još nisu počeli raditi, Slobodna je pokušala doznati od Krunoslava Borovca, načelnika Ureda ravnatelja policije.

-U ovome trenutku ništa se ne mijenja, a hoće li za određeno razdoblje ‘u igri’ biti neki drugi ljudi, to ne mogu reći, budući da se o tom pitanju do sada uopće nije razgovaralo. Ti ljudi, koji su imenovani na mjesta načelnika odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nastavljaju raditi svoj posao. Odjeli će početi raditi čim se dovrši proces njihova ustrojavanja - kazao je Borovec.

Kako neslužbeno doznaju, načelnici odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta razgovaraju s potencijalnim djelatnicima odjela i biraju 'kremu' koja bi trebala raditi na odgovornim poslovima u borbi protiv kriminala.
Splitski ‘slučaj’

Za to vrijeme, protekla četiri mjeseca Policijska uprava splitsko-dalmatinska nema načelnika kriminalističke policije, nego tu funkciju kao v.d. obnaša Ante Matković, načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta. On je odmah po odlasku Petra Bradarića Šljuje na novu funkciju postavljen za v.d. načelnika krim-policije. Tako je na čelu najvažnijega policijskog odjela u PU SD vršitelj dužnosti.

- To što se trenutačno na čelu splitske krim-policije nalazi v.d. nije nikakva manjkavost. Naime, vršitelj dužnosti radi sa svim ovlastima kao i načelnik Odjela, stoga posao ‘ne pati’, nego se odvija onako kako treba - kazuje Borovec.

Slobodna neslužbeno doznaje, Ivan Merčep, načelnik splitske policije, uputio je ravnatelju policije prijedlog o imenovanju Ante Matkovića za načelnika krim-policije PU SD.