naprasno prekinuta sjednica

Glavak: Jučer se dogodila uzurpacija govornice i nemogućnost djelovanja Sabora

06.12.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Naprasno prekinuta saborska sjednica nakon što je nezadovoljna oporba u znak prosvjeda okupirala saborsku govornicu u četvrtak je bila tema saborskih stanki za slobodni govor, pa dok je HDZ-ova Sunčana Glavak ocijenila da je izrečenim kvalifikacijama 'dotaknuto novo dno' jer se čulo 'od seksističkih kvalifikacija na račun zastupnica do neprimjerenih ispada', Mostovac Nikola Grmoja joj je uzvratio da iznosi neistine, a SDP-ovac Arsen Bauk ustvrdio da su pokazani 'mehanizmi kako se parlamentarna manjina može suprotstaviti samovolji parlamentarne većine

'Jučer se dogodila uzurpacija govornice i nemogućnost djelovanja Sabora, nešto što se po drugi puta u 28 godina dogodilo u Hrvatskoj. Kvalifikacijama ovdje izrečenim dotaknuli smo novo dno i došli do crte za koju se nadam da je nikada nećemo prijeći', poručila je Glavak.

Time je, ističe Glavak, nisko spuštena ljestvica. Jesmo li sami jučerašnjim činom doveli u pitanje moral i vjerodostojnost zastupnika, doveli u pitanje hrvatske institucije koju s pozornošću prate svi građani. Od seksističkih kvalifikacija na račun zastupnica do neprimjerenih ispada, nabrajala je.

Da nije bila riječ o brizi za poljoprivrednike pokazalo se jutros i tijekom današnje rasprave o poljoprivredi jer 'većina nasilnika nad saborskom govornicom nije bila nazočna u sabornici i nije govorila o temi za koju su se jučer kleli da je glavni razlog uzurpiranja Sabora', ustvrdila je Glavak.

Grmoja se zbog njezina istupa požalio na povredu saborskog Poslovnika prozvavši Glavak da iznosi niz neistina. 'Niti jedan seksistički ispad nije bio jučer u Hrvatskom saboru, imali smo vrijeđanje kolege Đakića prema zastupniku Paneniću, pa vrijeđanje kolege Bačića prema Miri Bulju i meni sa jako neprimjerenim riječima', navodio je Grmoja.

Doći će, kazao je, vrijeme kada će ljudi s prezirom odbaciti takvu politiku. 'Ako se ičega sramim, sramim se svake ukradene kune hrvatskim građanima, sramim se svake korupcijske afere HDZ-a', nastavio je Grmoja kojega je predsjedavajući Božo Petrov bezuspješno pokušavao prekinuti te mu je na kraju dao opomenu.

Bauk je pak ustvrdio kako je intervencija oporbe urodila plodom jer rasprava o zakonu o poljoprivredi traje već 3,5 sata. 'To pokazuje da je jučerašnja intervencija, iako malo neuobičajena, bila opravdana. Pokazuje i da postoje mehanizmi kako se parlamentarna manjina može suprotstaviti samovolji parlamentarne većine', poručio je Bauk.

Oporba predvođena zastupnicima Mosta u četvrtak poslijepodne burno je reagirala na pokušaj predsjedavajućeg Sabora Željka Reinera (HDZ) da Zakon o poljoprivredi ugura u raspravu jučer umjesto, kako je dnevnim redom predviđeno, danas ujutro, zbog čega su 'okupirali' govornicu, a sjednica je bila prekinuta.