blaženka divjak

'Odgovorit ćemo na žalbe maturanata po pitanju hrvatskog jezika'

08.06.2020 u 20:40

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak da će Nacionalni centar adekvatno odgovoriti na žalbe da su maturanti na ispitu iz Hrvatskog jezika ipak imali pitanje iz drugog polugodišta, a rektora zagrebačkog Sveučilišta optužila je za čuvanje sinekure. Govoreći provedbi državne mature, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u izjavi za RTL rekla kako je u uvjetima pandemije njezina odgovornost da školska godina prođe regularno i da se osiguraju maksimalno dobri uvjeti koliko je to moguće s obzirom na situaciju.

Danas je na državnoj maturi održan ispit iz Hrvatskog jezika i maturanti su se u medijima požalili da su imali pitanje iz drugog polugodišta iako je rečeno da će zbog koronavirusa taj dio gradiva biti izostavljen. Divjak je rekla kako je sigurna da će nacionalni centar zadužen za kreiranje ispita i provedbu državne mature zajedno sa stručnim skupinama adekvatno odgovoriti na takva pitanje maturanata.

Ocijenila je kako je ova školska godina regularna bez obzira na one koji su "željeli da ova generacija izgubi godinu". Upitana je li bilo primjedbi na provođenje državne mature, Divjak je rekla kako su epidemološki uvjeti relaksirani i da nije bilo nekih posebnih pritužbi.

Blaženka Divjka na parlamentarne izbore izlazi na listi HNS-a, na posljednjem mjestu kao nestranačka kandidatkinja te je u osvrtu na svoj mandat ministrice rekla da "imamo kurikularnu reformu u svim školama, obaveznu informatiku u osnovnim školama, najveće ulaganje od milijardu i pol kuna u donedavno zaboravljeno strukovno obrazovanje, ulaganje u znanost i izvrsnost, a da su prije tri godine kada je došla na mjesto ministrice bili ideološki prijepori, nije bilo novaca, ulaganja i reformi".

"Jako puno toga se napravilo i vrijeme je za daljnju viziju", dodala je. Izrazila je žaljenje što nije učinjen veći iskorak u visokom obrazovanju zahvaljujući, prije svega, kako je rekla, "akademskim klikama i umreženim pojedinim rektorima, srećom ne svi, koji su sprječavali promjene cijelo vrijeme, iako su već gotova dva temeljna zakona kojima bi se to reformiralo".

Na novinarsko potpitanje, rekla je kako misli na rektora najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj zagrebačkog (odnosno rektora Damira Borasa) koji je, ustvrdila je, "najčešće predvodnik u reakciji koja nije primjerena i umjesto da daje priliku najboljima i izvrsnima zapravo čuva sinekure".

"Treba donijeti dva nova zakona koji su već pripremljeni, ali nisu doneseni zbog pandemije i dovoljne političke potpore kako bi se izmijenio način upravljanja i da sveučilišta moraju biti motor razvoja gospodarstva i društva, a ne služiti tome da netko ima udobno mjesto", rekla je Divjak.