NISU SVI DOBILI POZIV

Odgođeno vijećanje o optužnici za aferu Bankomat

12.03.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu na kojoj se treba odlučiti o utemeljenosti USKOK-ove optužnice u aferi Bankomat jutros je odgođena jer neki od osumnjičenika nisu dobili poziv za sjednicu. Vijeće će se stoga ponovno sastati sutra

Vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića (koji trenutno sudi Ivi Sanaderu za afere Ina-Mol i Hypo) sutra bi trebalo potvrditi ili odbaciti USKOK-ovu optužnicu protiv trojice bivših čelnika Hrvatske poštanske banke (HPB) - direktora Josipa Protege, člana Uprave Ivana Sladonje i financijskog direktora Marija Kirinića - te osmorice njezinih povlaštenih klijenata.

USKOK je podigao optužnicu još prije 20 mjeseci, no vijeće ju je vratilo USKOK-u na doradu. To je, koliko je poznato, bio prvi slučaj da je USKOK-u vraćena optužnica otkad se primjenjuje novi Zakon o kaznenom postupku.

USKOK je sada, nakon dopune istrage, podnio novu optužnicu za navodne nezakonitosti u HPB-u. Pojedinosti nove optužnice za sada nisu poznate, no po ranije neprihvaćenoj optužnici trojicu bivših čelnika banke teretilo se da su od 2005. do 2009. oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Teretilo ih se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna.

Obrane optuženih smatraju da optuženi uopće nisu počinili nikakvo kazneno djelo. Tvrde, naime, da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama USKOK-a, osigurala naplatu svojih potraživanja.

Uz to, obrane tvrde da su 'probijeni' rokovi za podizanje optužnice, to jest da je USKOK zakasnio s njezinim podizanjem pa je sud mora odbaciti. Ako se to dogodi, USKOK-u preostaje žalba Vrhovnom sudu.