ZBOG BOLESTI KIM JONG ILA

Odgođen skup sjevernokorejske Radničke stranke

13.09.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Sjevernokorejska vladajuća Radnička stranka odgodila je početak najvećeg zasjedanja u posljednjih 30 godina zbog lošeg zdravstvenog stanja Kim Jong Ila, izvijestila je južnokorejska televizija YTN, pozivajući se na obavještajne izvore

Zdravstveno stanje šezdesetosmogodišnjeg vođe komunističke partije i države nije ipak toliko teško da bi sjednica bila otkazana, a izaslanici koji su se okupili u Pyongyangu uskoro će se i sastati, prenijela je njemačka agencija dpa pozivajući se na YTN.

Sjeverna Koreja objavila je jedino da će se zasjedanje održati početkom rujna, ne navodeći točan datum, a sazvano je zbog izbora novog vodstva.

Sjevernokorejski promatrači vjeruju da je Kim namjeravao na zasjedanju imenovati svojim nasljednikom najmlađeg sina Kim Jong Una.

Nagađanja o tome tko će naslijediti Kim Jong Ila traju već dvije godine, otkako je južnokorejska obavještajna agencija izvijestila da je pretrpio moždani udar.

Južnokorejski YTN prenio je, pozivajući se na službenika obavještajne službe u Seulu, da se Kimovo zdravlje pogoršalo nakon petodnevnog posjeta Kini.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi sjevernokorejskim poslovima, odbilo je komentirati izvješće YTN-a, kao i ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Sazivanje zasjedanja vremenski se poklopilo s vrlo živom diplomatskom aktivnošću u regiji nakon napetosti, koje su na najvišoj razini bile u ožujku, izazvanih potapanjem južnokorejskog ratnog broda, za što Seul i Washington optužuju Sjevernu Koreju, dok Pyongyang odbacuje bilo kakvu povezanost s tim.

No proteklih tjedana primijećeni su znakovi zatopljenja odnosa.

Južnokorejski Crveni križ poslat će u Sjevernu Koreju pomoć vrijednu nekoliko milijuna dolara, u riži i cementu, što je još jedan znak poboljšanja odnosa dviju država. Crveni križ je, usto, predložio održavanje pregovora o obnovi programa povezivanja članova korejskih obitelji razdvojenih ratom od 1950. do 1953.

S druge strane, Pyongyang je izrazio volju za povratkom razgovorima o nuklearnom razoružanju koji stoje od 2008.