PAPINA PORUKA

Odgajajte mlade za pravdu i mir

01.01.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Čovječanstvo je suočeno s velikim izazovom - odgojem novih naraštaja za pravdu i mir kako bi se spriječili tragični sukobi kakvi su se događali u prošlosti, istaknuo je papa Benedikt XVI. u novogodišnjoj poruci u nedjelju

Benediktu XVI. (84) ovo je sedma nova godina u pontifikatu koju je proslavio misom pred više tisuća vjernika u bazilici svetog Petra na 1. siječnja, Svjetski dan mira katoličke crkve.

Papa je rekao da je ovogodišnja tema 'Odgoj mladih za pravdu i mir' zadaća za sve naraštaje nakon dvaju svjetskih ratova u 20. stoljeću i drugih sukoba poslije njih. Odgoj mladih 'u poznavanju istine, u temeljnim vrijednostima i krepostima, znači gledati u budućnost s nadom', rekao je Papa u homiliji.

Mladim ljudima treba sveobuhvatan odgoj, a to zahtijeva opredijeljenost društva za pravdu i mir, rekao je poglavar Katoličke crkve koja u svijetu ima 1,3 milijarde vjernika. Oni moraju koristiti postignuća u komunikacijskim tehnologijama kako bi promicali miran suživot, uzajamno poštovanje, dijalog i razumijevanje.

'Mladi ... su za to otvoreni, ali ih društvena stvarnost u kojoj odrastaju može navesti da razmišljaju i djeluju drukčije, pa čak da budu netrpeljivi i nasilni', kazao je.

Papa je u tradicionalnoj zahvalnici 'Te Deumu' na Silvestrovo rekao da mnogi dočekuju Novu godinu 'sa stanovitom tjeskobom', zabrinuti 'zbog gospodarske krize'.

Benedikt XVI. će u petak, na blagdan Svetih triju kraljeva ili Bogojavljenja, predvoditi misu na kojoj će zarediti nove biskupe u bazilici svetog Petra, a u nedjelju će u Sikstinskoj kapeli krstiti nekoliko djece. U ožujku će posjetiti Meksiko i Kubu, a do konca godine možda i Libanon.