Brački pupoljci ogorčeni

Odbor za zdravstvo bez odluke o besplatnom trajektu za djecu s teškoćama u razvoju

27.06.2019 u 19:27

Bionic
Reading

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Brački pupoljci' poručili su u četvrtak kako su zgroženi i ogorčeni jer saborski Odbor za zdravstvo nije izglasao izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se djeci s teškoćama u razvoju sa hrvatskih otoka konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz na kopno

Zgroženi smo i ogorčeni današnjim razvojem situacije na Odboru za zdravstvo i socijalne politike te ponovnim neizglasavanjem izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz na kopno, poručuju iz te udruge.

Dosta im je, kažu, lažnih obećanja. U protekla dva mjeseca od resornog su ministra Olega Butkovića i predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović dobili jamstva da će se situacija riješiti po hitno j proceduri i to prije ljetne saborske stanke.

'Mi se za ovo borimo već deset godina i nemamo razumijevanja prema činjenici da ljudima koji vode našu državu nije jasno kako su financijski troškovi roditelja djece s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka jednostavno neodrživi te da neki od njih jedva preživljavaju. Terapija na kopnu za našu djecu je neophodna, ali iziskuje velike izdatke od kojih su najveći upravo oni koji idu na trajektni prijevoz', poručila je predsjednica Udruge 'Brački pupoljci' Maja Bonačić-Proti nakon što na današnjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku nije donesen zaključak na tu temu, a zbog izjednačenog omjera od šest glasova 'za' i šest glasova 'protiv'.

  • +2
Split: Započele ovosezonske gužve u splitskoj trajektnoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U studenom 2018. Udruga Brački pupoljci i Crveni križ Brač predstavili su javnosti inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno. Nastavak je to desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost.