SABORSKO GLASOVANJE

Odbor za Ustav treba amenovati smjenu ravnateljice Hine

27.04.2012 u 15:40

Bionic
Reading

Iako je prije tjedna dana saborski Odbor za medije predložio da se pokrene smjena aktualne ravnateljice Hine Smiljanke Škugor-Hrnčević, Upravno vijeće te državne tvrtke, odlučio je Sabor, ipak će morati pričekati pravorijek saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav

'O predloženim zaključcima povodom godišnjeg izvješća o radu Upravnog vijeća Hine glasovat ćemo nakon što Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav dostavi mišljenje o predloženom zaključku broj 2. Odbora za informiranje, informatizaciju i medije', pojasnio je prilikom glasovanja o raspravljenim točkama predsjednik Sabora Boris Šprem.

Naime, prije gotovo tjedan dana Odbor za medije na svojoj je sjednici predložio Saboru da ne prihvati izvješće Upravnog vijeća Hine, uz dodatak u kojem se predlaže Saboru da obveže Upravno vijeće da razriješi ravnateljicu Hine i imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja. No o tome može li uopće Sabor obvezati Upravno vijeće mišljenje prvo treba dati Odbor za Ustav.

Podsjetimo, tijekom dosadašnjih rasprava na temu Hine zastupnici vladajuće koalicije složili su se da bi aktualnu ravnateljicu Hine trebalo smijeniti, no tome su se usprotivili u oporbi, u kojoj smatraju da se radi o 'pokušaju političke smjene' i 'udaru na slobodu medija'.


Iako će se s odlukom o Hini pričekati, Sabor je danas ipak izglasao izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojima Vlada želi potaknuti jačanje malog i srednjeg poduzetništva privlačenjem novih investicija.

Zakonskim se izmjenama kategoriziraju mikropoduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali poduzetnici s manje od 50 zaposlenih te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih. Također su definirane i veličine projekata: mikroprojekti do milijun eura, mali do 10 milijuna eura te srednji projekti do 50 milijuna eura.

Osim toga, zakonskim izmjenama proširuje se nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a mijenja se njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije – HAMAG INVEST. Na proširenje ovlasti tijekom saborske rasprave ovaj tjedan reagirali su i u HDZ-u, poručivši da time prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić namjerava proširiti 'svoj ionako velik utjecaj na gotovo sve što se kreće, leti ili pliva u hrvatskom prostoru'.

Zastupnici su većinom glasova izglasali i Zakon o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, od koje se očekuje da će osigurati pravni okvir za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva poticanjem investicija i novim zapošljavanjem, sektorskom specijalizacijom i unapređenjem financijskih mehanizama.

Djelatnost Agencije bit će usmjerena na poticanje investicija pravnih osoba te pružanje podrške ulagačima u svim fazama provedbe investicije, kao i nakon završetka provedbe.

Očekivano, na glasovanju nisu prošli ni prijedlozi HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmijeni Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika te pravo na tzv. povlaštenu dužnosničku mirovinu ukine i za predsjednika Republike.

Naime, vladajući su odbili izmjene tog zakona jer će Vlada uskoro u Sabor uputiti svoj prijedlog kojim će izjednačiti predsjednika Republike sa svim ostalim državnim dužnosnicima.