TRAŽI IH SE 10

Odbor za Ustav raspisao poziv za izbor ustavnih sudaca

14.04.2016 u 19:49

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donio je odluku o raspisivanju poziva za izbor 10 sudaca Ustavnog suda. Zbog činjenice da se suci biraju dvotrećinskom većinom svih saborskih zastupnika, od 2010. nije se uspio postići konsenzus vladajućih i oporbe te nije izabran nijedan sudac. Ovaj put stranke se nadaju dogovoru kako se zemlja po pitanju Ustavnog suda ne bi našla u blokadi

Poziv će biti objavljen sljedeću srijedu u Narodnim novinama, a potencijalni kandidati imat će rok od 15 dana za prijavu.

Iako bi Ustavni sud trebao imati 13 sudaca, trenutačno ih je samo 10, a 7. lipnja iz suda mora otići još četvero sudaca - predsjednica suda Jasna Omejec te troje sudaca Aldo Radolović, Marko Babić i Snježana Bagić.

Ako do tada ne budu izabrani novi suci, odlaskom ove četvorke Ustavni sud izgubit će prijeko potrebni kvorum za rad. Naime, za kvorum i funkcioniranje Ustavni sud mora imati najmanje sedam sudaca. Neizborom sudaca do lipnja Ustavni sud bi bio blokiran, pa tako, među ostalim, nitko ne bi mogao nadzirati ustavnost izbornog procesa i proglasiti konačne rezultate izbora.

'Smatramo ovaj trenutak iznimno važnim i s obzirom na broj sudaca koji se bira, kako bi sud mogao u predstojećem razdoblju djelovati u punom sastavu apeliramo na sve institucije da predlože najbolje pravnike, visokih i stručnih i etičkih standarda za kandidate', poručio je predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak.

Prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu za suca Ustavnog suda se može izabrati osobu koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koja se u toj struci istakla znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem. Osoba koja je stekla doktorat pravnih znanosti može se izabrati za suca Ustavnog suda ako ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

No da bi ustavni suci bili izabrani, morat će doći do konsenzusa vladajućih i oporbe koji je bilo nemoguće postići od 2010. Podolnjak je uvjeren da će ovaj put doći do dogovora. 'Mogu reći da postoji vrlo visoka spremnost da izaberemo ustavne suce i nadam se da će oni biti vrhunski pravni autoriteti u najvećoj mogućoj mjeri, ali to ovisi i o kandidatima koji će se javiti', kaže Podolnjak.

Na tom je tragu i SDP-ov Peđa Grbin. 'Doista vjerujem da će se javiti kvalitetni kandidati i vjerujem da ćemo ovaj put, imajući u vidu ne samo činjenicu da se bira toliki broj ustavnih sudaca, nego posebno činjenicu da će ako ovaj put ne izaberemo suce, Ustavni sud prestati djelovati. Mislim da svi nosimo odgovornost i da ćemo ovaj put napraviti posao kako treba', rekao je Grbin.

Na izbjegavanje moguće ustavne krize poziva i GONG-ov Dragan Zelić. 'Tražimo da proces bude transparentan i da se svi životopisi objave i da javnost ima dovoljno vremena propitivati i otvoriti raspravu o tim kandidatima kako kasnije ne bismo saznavali neke afere o sucima koji su izabrani. To moraju biti moralne vertikale, ljudi s punim integritetom, ne samo sa stručnim znanjem nego i etičkom dimenzijom koja je bitna za vraćanje povjerenja u Ustavni sud', poručio je Zelić.