bez kvoruma

Odbor za Ustav o primjeni Poslovnika kod izbora predsjednice Povjerenstva za sukob interesa

26.02.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav i poslovnik u utorak će dati svoje mišljenje može li se odredba o ponavljanju glasovanja iz saborskog Poslovnika primijeniti na izbor predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

S takvim zahtjevom Odboru se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković i time potvrdio najavu od prije desetak dana kada je Hrvatski Sabor, birajući Povjerenstvo, izabrao četvero njegovih članova, ali ne i predsjednicu, jer ni jedna od dvije kandidatkinje nije dobila potrebnih 76 glasova. Nataša Novaković dobila ih je 75, a Dalija Orešković 46.

Budući da zakon ne predviđa što se događa u takvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik, kazao je Jandroković citirajući članak 271. koji predviđa ponavljanje glasovanja.

Prema Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici, rekao je tada Jandroković i najavio da će se u međuvremenu konzultirati Odbor za Ustav kako bi i on dao tumačenje i 'najvjerojatnije potvrdu takvog stava'.

Članica Odbora iz saborske većine Marija Jelkovac (HDZ) ne dvoji da se ispravno postupilo kad se konzultiralo Poslovnik.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Poslovničke odredbe primjenjuju se na izbor svih dužnosnika koji se biraju u Saboru, kaže Jelkovac i podsjeća da sam Zakon o sprječavanje sukoba interesa ne propisuje proceduru biranja, nego samo kandidiranja. Druga bi stvar bila da je nešto izričito napisano u zakonu, ali kad to nije slučaj primjenjuju se odredbe Poslovnika, kaže Jelkovac.

SDP-ov član Odbora Arsen Bauk ističe, međutim, kako treba imati na umu da se od saborskog glasovanja dogodio novi trenutak jer je Orešković povukla svoju kandidaturu.

'To netko mora utvrditi', kaže Bauk i navodi da bi nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja morao utvrditi preostale kandidate i novu listu za predsjednicu Povjerenstva.

Pred Odborom za Ustav naći će se i nacrt prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika, nakon što je prošao savjetovanje s javnošću koja, prema neslužbenim informacijama, nije pokazala veliko zanimanje za tu temu.