PRERAČUNALI SE

Odbor za Ustav: Nema dovoljno potpisa za referendum

22.05.2013 u 21:35

Bionic
Reading

Iako su čelnici inicijative 'U ime obitelji' izvjestili javnost kako su prikupili dovoljan broj potpisa o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca, iz saborskog Odbora za Ustav stiže - demantij, javlja Dnevnik.hr

U razgovoru za Dnevnik.hr o samoj proceduri referendumskog pitanja i ocjeni zakonitosti istog, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) ističe kako je ključno utvrditi je li uopće prikupljen dovoljan broj potpisa.

Naime, ocjena zakonitosti referendumskog pitanja provodi se na način da se nakon završetka prikupljanja potpisa, Organizacijski odbor Građanske inicijative 'U ime obitelji' s popisom obraća Saboru.

'Prvo se provjera da li je prikupljen dovoljan broj potpisa, što će provjeriti Ministarstvo uprave. To treba biti jedna desetina od ukupnog broja birača iz Registra birača. To je brojka, kako su me informirali danas iz Ministarstva uprave, nešto više od 450 tisuća potpisa', rekao je Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav za Dnevnik.hr.

Na dan kad su volonteri počeli prikupljati potpise, 12. svibnja, u registru birača bilo je upisano 4.514.984 birača. Konzervativne aktiviste zasigurno je zavarala brojka birača za izbore za EU parlament - tada je u popisu birača bilo upisano tri milijuna i 740 tisuća birača, pa bi dosad prikupljenih 380 tisuća potpisa po tom izračunu i bilo dovoljno. No, registar i popis birača dvije su različite kategorije. Popis birača izrađuje za svake izbore ili referendum i to na osnovu registra.

Više o toj temi možete pročitati ovdje