JEDNOGLASNO

Odbor za Poslovnik podržao prijedlog izmjena saborskog Poslovnika

02.11.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je u ponedjeljak podržao prijedlog izmjena Poslovnika Hrvatskog sabora, koje će u petak biti u saborskoj raspravi, a omogućavaju zastupnicima da zbog epidemioloških mjera ne budu zakinuti u pravu na raspravu.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) pojasnio je kako će se zastupniku koji je u samoizolaciji zbog sumnje u zaraženost covidom, osim glasovanja, omogućiti i rasprava o točkama dnevnog reda.

Na sjednici Odbora je prihvaćen i prijedlog da se putem interneta prenose i sjednice saborskih radnih tijela i da se ograniči trajanje rasprave predstavnika Vlade, osim u slučaju kada je predlagatelj.

Bošnjaković je napomenuo da se do petka mogu podnositi amadmani na prijedlog izmjena saborskog Poslovnika.

Branko Bačić (HDZ) istaknuo je da su izmjene Poslovnika usklađene s odlukom Ustavnog suda i odnose se na rad Hrvatskog sabora u uvjetima proglašene epidemije, a na temelju odluke saborskog predsjedništva.

Zastupnicima će biti omogućena rasprava neovisno o tome nalaze li se u velikoj vijećnici ili u nekoj drugoj dvorani. Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice Odbora, Bačić je najavio da će na saborskoj sjednici tijekom aktualnog prijepodneva svi zastupnici, postavljači pitanja, sjediti u sabornici, njih 41.

Poslijepodne kada bude rasprava o izvješćima sa sastanka Europskog vijeća u sabornici će također biti 41 zastupnik koje odredi njihov klub po definiranim kvotama ovisno o snazi kluba. Svi ostali koji će htjeti sudjelovati u raspravi, sjedit će u jednoj od pet dvorana i prijavljivati se za replike, ispravke netočnog navoda i rasprave, pojasnio je Bačić.

Dodao je kako ne očekuje probleme osim što će to možda malo usporiti raspravu.

  • +13
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Naglasio je kako je puno važnije da svi zastupnici imaju jednaka prava nego da se traži brzinu odvijanja rasprava.

Izvijestio je da na sjednici Odbora nisu bili članovi Božo Petrov koji se ispričao te Miroslav Škoro (Domovinski pokret) zbog bolesti.

Tomislav Tomašević (Možemo!) smatra kako bi izmjene Poslovnika bilo dobro donijeti većinom glasova zastupnika, a ne samo odlukom saborskog predsjedništva. Također drži da bi odluka o posebnom režimu rada zbog epidemioloških mjera trebala biti periodočno razmatrana, a ne da traje unedogled, primjerice svakih 15 dana sukladno odlukama nadležnih tijela, odnosno Stožera civilne zaštite.

Podržao je prijenos sjednica saborskih radnih tijela, jer na njima sudjeluju i vanjski članovi odbora koji nisu zastupnici, izrazivši nadu kako bi to moglo pridonijeti podizanju kvalitete rasprave.

Arsen Bauk (SDP) zauzeo se za ograničeno trajanje odluke o posebnom režimu rada Sabora u uvjetima epidemije, primjerice na 90 dana, kako se takvo stanje ne bi pretvorilo u redovito.