KROZ DVA TJEDNA

Odbor za ljudska prava raspisuje natječaj za nadzor MUP-a

21.06.2012 u 12:06

Bionic
Reading

U sljedeća dva tjedna saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina trebao bi raspisati javni poziv organizacijama civilnog društva i stručne javnosti koje se bave zaštitom i promicanjem ljudskih prava, kako bi dostavile svoje prijedloge kandidata koji će sjediti u Povjerenstvu za rad po pritužbama Ministarstva unutarnjih poslova. Iako su civilne udruge već žestoko kritizirale izmjene Zakona o policiji, koje je na kraju stopirao Bruxelles, predsjednik Odbora za ljudska prava nada se dobrom odazivu jer 'i policijska vlast mora imati kontrolu društva'

Zakon o policiji propisuje da je 'rukovoditelj mjerodavne ustrojstvene jedinice u MUP-u dužan obavijestiti podnositelja predstavke ili pritužbe o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama u roku od 30 dana od primitka predstavke, odnosno pritužbe, u slučajevima kad fizička ili pravna osoba podnese predstavku ili pritužbu na rad policijskog službenika ili drugog zaposlenika MUP-a, odnosno ustrojstvene jedinice policije ili ministarstva, smatrajući da su njoj ili nekom drugom nezakonitom ili nepravilnom radnjom policijskog službenika ili drugog zaposlenika ministarstva povrijeđena prava ili je prekršen zakon'. U slučaju da je podnositelj pritužbe nezadovoljan odgovorom i provedbenim postupkom provjere navoda, stoji u Zakonu o policiji, spis predmeta se bez odgode stavlja na daljnje postupanje i rješavanje povjerenstvu za rad po pritužbama u MUP-u.

Drugim riječima, napomenuo je predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin, povjerenstvo je 'druga instanca' žalbenog postupka, a sukladno Zakonu o policiji u tom povjerenstvu sjedi jedan policijski službenik MUP-a te dva predstavnika javnosti koje će imenovati upravo saborski odbor, i to na mandat od četiri godine.

'Ministarstvo unutarnjih poslova je takvo ministarstvo koje ima moć djelovanja i to je oblik vlasti koji je najprisutniji kod običnog građana. I takva vlast treba imati kontrolu društva. Ne samo kontrolu parlamenta, nego i kontrolu civilnog društva i to je bit tog povjerenstva', kazao je Radin

Udruge civilnog društva, nadodao je Radin, svoje prijedloge kandidata moći će dostaviti u roku od 15 dana od objave javnog poziva u Narodnim novinama, a ta objava trebala bi uslijediti u sljedeća dva tjedna.