BORBA PROTIV PIRATA

Odbor odobrio slanje hrvatskih vojnika u Somaliju

31.03.2009 u 14:58

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu danas je jednoglasno usvojio prijedlog o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji Europske unije ustanovljenoj zbog borbe protiv piratstva uz obale Somalije

Riječ je o operaciji pod nazivom 'EU NAVFOR Somalia –ATALANTA', ocijenjenoj misijom srednjeg rizika, u koju bi Hrvatska trebala poslati časnike ili dočasnike ratne mornarice. Konačnu odluku o slanju hrvatskih vojnika u tu misiju treba donijeti Hrvatski sabor.

Odbor za obranu svoju je današnju sjednicu održao u sjedištu Ministarstva obrane (MORH), a sudjelovali su joj svi članovi Glavnog stožera Oružanih snaga predvođeni načelnikom, generalom Josipom Lucićem. Predsjednik Odbora Boris Šprem kazao je da su članovi tog tijela MORH posjetili kako bi popričali o provedenim reformama i skorom ulasku Hrvatske u NATO. Dodao je da to parlamentarno tijelo i nadalje želi aktivno sudjelovati u radu Oružanih snaga te provoditi civilni nadzor, zbog čega će uskoro posjetiti sva tri roda Hrvatske vojske (HV).

Načelnik Glavnog stožera Josip Lucić podsjetio je na povijest, osnivanje i mirnodopski preustroj HV-a, tijekom kojega su Oružane snage, u posljednjih sedam godina, smanjene za gotovo 20 tisuća djelatnih vojnih osoba, službenika i namještenika. 'Dosadašnji dio reformi možemo nazvati kvantitativnima, a slijede kvalitativne poput učenja, znanja i poboljšanja obuke', kazao je Lucić.