'nisu nadležni'

Odbor odbio prijedlog svoje predsjednice Vidović Krišto i raspravu o pritužbama na rad Poliklinike za zaštitu djece

23.09.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport odbio je u srijedu prijedlog svoje predsjednice Karoline Vidović Krišto (Domovinski pokret) da raspravi i donese zaključak o pritužbama roditelja na rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Vidović Krišto je, naime, predložila zaključak da se pritužbe roditelja na rad Poliklinike proslijede nadležnim institucijama radi utvrđivanja možebitnih propusta, što su članovi Odbora odbili, a potom su zastupnici iz HDZ-a i zeleno-lijevog bloka srušili kvorum te je sjednica Odbora prekinuta.

"Uslijed pregleda djece i uslijed vještačenja došlo je do toga da su usprkos svjedočenju djece o seksualnom zlostavljanju zanemarena njihova svjedočanstva i da su u nekim slučajevima djeca dodjeljivana na temelju propusta Poliklinike zlostavljačima", kazala je. Ustvrdila je kako postoje jasne indicije da institucije ne samo da nisu radile svoj posao, nego su očito radile na štetu djece.

"Riječ je o alarmantnim slučajevima i zato sam to stavila na dnevni red sjednice, ne kako bi Odbor rješavao slučajeve, nego kako bi se osvijestila devijantna i možebitna kaznena djela", pojasnila je Vidović Krišto.

Članovi Odbora odbili su o tome raspravljati i glasovati, tvrdeći da Odbor nije nadležan za rješavanje prigovora u pojedinačnim slučajevima te da o tome ne treba donositi zaključke.

"Radi se o jednoj teškoj brakorazvodnoj parnici i predlažem da taj slučaj ide u nadležnost onih institucija koje se time trebaju baviti. Ovaj odbor nije nadležan za donošenje bilo kakvih zaključaka, niti se bavi pojedinačnim slučajevima”, kazala je Vesna Bedeković (HDZ), bivša ministrica za obitelj, mlade i socijalnu politiku, te napustila sjednicu.

Nada Murganić (HDZ), također bivša resorna ministrica, iz istoga je razloga predložila skidanje te točke s dnevnog reda.

"Često se u sustavu socijalne skrbi nađemo u situaciji teških problema vezanih za brakorazvodne parnice i mislim da stručnjaci tu imaju puno posla, no mi nismo takvo tijelo koje bi trebao raspravljati o pojedinačnim pritužbama”, rekla je Murganić te i ona napustila sjednicu.

Negodovali su i HDZ-ovi Ante Deur i Ante Bačić, ocjenjujući kako bi se o tome trebalo raspravljati tek nakon prikupljanja dodatnih podataka o konkretnim slučajevima.

Slično misli i zastupnica lijevo-zelene koalicije Rada Borić, koja smatra kako treba čuti i drugu stranu, odnosno nekoga iz Poliklinike. "Poznajem rad Gordane Buljan Flander 30 godina i naježila sam se na ideju da bi netko imao pritužbu", kazala je te potom i ona napustila sjednicu.

"Što se negativno može dogoditi da se izglasuje da se slučajevi proslijede nadležnim institucijama", upitala je Vidović Krišto kolege u Odboru, ističući da je riječ o zaštiti djece i hitnim situacijama.

Zaključkom je predložila prosljeđivanje pritužbi roditelja na rad Poliklinike Ministarstvu za rad, mirovinski sustav, obitelj i socijalnu politiku, radi utvrđivanja mogućih propusta u radu djelatnika centara za socijalnu skrb.

Od Ministarstva pravosuđa tražila utvrđivanje mogućih propusta prilikom vještačenja, od Hrvatske liječničke komore provođenje nadzora i mogućih propusta vještaka psihijatara, a od Hrvatske psihološke komore nadzor radi mogućih propusta suradnika psihologa.

Predložila je i prosljeđivanje zaključka DORH-u radi istražnih radnji i inspekcijskog nadzora u Poliklinici vezano za sumnju da je djeci počinjena šteta neetičnim postupanjem, kršenjem struke i pravila medicinske skrbi te zataškavanjem kaznenih djela.