KAOS NA HAITIJU

Odbjegli zatvorenici teroriziraju Port-au-Prince

22.01.2010 u 19:57

Bionic
Reading

Zapovjednik policije u Port-au-Princeu obratio se za pomoć u lovu na zatvorenike koji su pobjegli kad je potres porušio zidove glavnoga zatvora i potom oformili razbojničke skupine koje dodatno pogoršavaju stanje u kaotičnome glavnome gradu Haitija

Inspektor Aristide Rosemont, zadužen za zloglasnu i najbjedniju četvrt Cite Soleil, rekao je za BBC da su poslije bijega iz zatvora aktivne brojne pljačkaške skupine.

Nesigurnost na ulicama glavnoga grada dodatno usporava raspodjelu prijeko potrebne humanitarne pomoći.

Unatoč problemima u četvrti Cite Soleil, UN-ovi dužnosnici ističu da je većina stanovnika uglavnom mirna te da je pomoć konačno počela dotjecati i do izoliranih dijelova pogođenih razornim potresom.

Oko 5.000 zatvorenika pobjeglo je kad je potres srušio zidove glavnoga zatvora u gradu. Nekoliko stotina tih bjegunaca članovi su nasilničkih i moćnih kriminalnih bandi i otkako su pobjegli oni pljačkaju, siluju žene i teroriziraju Cite Soleil, povijesno najzloglasniju četvrt glavnoga grada.

Naoružani su puškama i pištoljima, rekao je Rosemont i poručio: "Potrebna mi je sva pomoć međunarodne zajednice!"

S tragičnom svakodnevnicom toga 'sluma' svijet se mogao upoznati putem dokumentarnog filma "Duhovi Cite Soleila", koji prati sudbinu dvojice braće, pripadnike bande koje je naoružavao bivši predsjednik Jean Bertrand Aristide

U općem kaosu zbog nefunkcioniranja vlasti na Haitiju, zbog uništene infrastrukture koja priječi distribuciju pomoći, neki mediji kritiziraju međunarodne agencije da svoj posao obavljaju tako da previše ističu sebe umjesto da budu usredotočene na pomaganje.

Zapadne zemlje nadaju se prikupiti velike donacije putem televizijskih kampanja u petak navečer i u subotu ujutro uz sudjelovanje brojnih slavnih svjetskih umjetnika.