SLUČAJ GRUBORI

Odbjegli optuženik za ratni zločin Igor Beneta objesio se u šumi

27.11.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Igor Beneta, bivši 38-godišnji pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko te optuženik u slučaju Grubori, objesio se u šumi kraj Otrića između Knina i Gračaca, piše Večernji listopad

Da je riječ upravo o Beneti, za kojim je inače bila raspisana tjeralica jer mu je u siječnju određen pritvor, kako Večernji list neslužbeno doznaje, saznalo se ovih dana, naime, kad je njegovo tijelo prije nekoliko mjeseci nađeno u spomenutoj šumi, policija ga nije mogla odmah identificirati jer kod sebe nije imao nikakve dokumente.

Uz to, na području gdje je nađen nije bio prijavljen nestanak osobe pa je identifikacija potrajala. Obdukcijom je tada samo ustanovljeno da na tijelu nema tragova nasilne smrti, piše Večernji list

Kada se točno i zašto Beneta ubio, nije ustanovljeno, a podsjetimo, Beneta je zajedno s Franom Drljom i Božom Krajinom uhićen u prosincu 2009. zbog sumnji da su u kolovozu 1995. u Plavljanskoj dolini počinili ratni zločin nad civilima u zaseoku Grubori.

Sačić i dalje pod istragom

Istragom u slučaju Grubori bili su obuhvaćeni Berislav Garić i Željko Sačić. I dok je postupak protiv Garića prekinut, protiv Sačića se istraga još vodi.

Odluka da se dio spisa u odnosu na njega razdvoji donesena je jer tijekom istrage nije saslušan general Mladen Markač, Sačićev ratni zapovjednik, koji se nalazi u Haagu, gdje iščekuje odluku o pravomoćnosti presude kojom je zbog ratnog zločina nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora.

Tereti ih se za ubojstvo šest civila srpske nacionalnosti te za palež kuća, a optužnicu protiv njih Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 16. prosinca 2011. Zajedno s podizanjem optužnice donesena je odluka o ukidanju pritvora pa su sva trojica puštena iz Remetinca.

No boravak na slobodi nije im dugo trajao jer se na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda o puštanju iz pritvora žalilo tužiteljstvo. Odlučujući o žalbi tužiteljstva, Vrhovni je sud 5. siječnja 2011. odlučio da se bivši specijalci trebaju vratiti u pritvor.

U pritvor je, međutim, odmah vraćen samo Krajina, kojega je policija, postupajući po odluci Vrhovnog suda, zatekla kod kuće. Kako Drljo i Beneta nisu nađeni na svojim adresama, za njima su raspisane potrage. Drljo se uskoro sam prijavio u zatvor, dok je Beneta vjerojatno procijenio da mu se više isplati na slobodi čekati rasplet sudskog postupka.

Uskoro je za njim raspisana tjeralica te je donesena odluka da mu se sudi u odsutnosti.

Sudski proces, njemu u odsutnosti te Drlji i Krajini, počeo je prošli tjedan pred vijećem Zdravka Majerovića, suca zagrebačkoga Županijskog suda. Obojica su zanijekala to za što ih se tereti, a Drljo je dijelom iznio i obranu.

Kazao je da ga kao hrvatskog ratnika i čovjeka zgražava zločin naveden u optužnici te da ga on nije počinio. Opisao je zatim kako je sudjelovao u gotovo svim akcijama specijalaca, pa je tako među ostalim hapsio i Željka Ražnatovića Arkana

Kazao je da je zbog Grubora za njega bio 'zainteresiran' i Haški sud te kako smatra da se u cijeloj situaciji našao, jer nije želio pisati lažna izvješća o događaju koji se navodi u optužnici.

Suđenje bi se trebalo nastaviti sredinom prosinca, a s obzirom na najnovije okolnosti, postupak protiv Benete bit će prekinut.