'SKINUT ĆU VAM JA KOKARDE!'

Odbio pacijenta s moždanim udarom jer je Srbin?!

07.09.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Čelnici općine Vrhovine optužuju liječnika Opće prakse u Domu zdravlja Otočac dr. Esada Mujakovića da je prekršio Hipokratovu zakletvu, jer je odbio pružiti odgovarajuću liječničku pomoć pacijentu srpske nacionalnosti Bošku Radiću iz Vrhovina koji je u Dom zdravlja Otočac u nedjelju poslije podne dovezen sa simptomima moždanog udara

VRHOVINE - Moždani udar mu je naknadno dijagnosticiran u bolnici u Ogulinu gdje su ga, nakon što je liječnik obio dati nalog za prijevoz sanitetskim vozilom općinskim automobilom, prevezli načelnik općine Milorad Delić i zamjenik načelnika Miroslav Mašić, piše Jutarnji list.

Mirko Radić, sin Boška, kaže da je, kada je nazvao da pita liječnika kakvo je zdravstveno stanje oca, dobio je odgovor da je previše pojeo i da mu nije ništa te da umjesto u bolnicu može ići kući.

'Što me briga za novine'

Mujkanović je poručio samo da ga nije briga za novinare i da za ono što on radi jedino se može očitovati sudu. Ravnatelj Doma zdravlja Otočac Ivica Miletić kaže da službeno nije dobio primjedbu na postupanje liječnika, ali da je upoznat sa slučajem. 'Mene isključivo zanima je li liječnik pravilno postupio prema pacijentu. To ćemo istražiti ako dođe pritužba', rekao je Miletić dodajući da su, koliko je njemu poznato, liječnik i čelnici općine imali i prije sukoba.

'Pretpostavljao sam da je dobio moždani udar jer nije mogao hodati, oko mu je bilo zatvoreno i glava poremećena, ali to očito liječnik nije vidio i ne znam zašto nije ako liječnici u Ogulinu jesu', ispričao je Mirko Radić.

Problemi su nastali kada je liječnika nazvao načelnik općine Vrhovine Milorad Delić sa zamolbom da sugrađana otpremi u bolnicu u Ogulin što je ovaj odbio. Zamjenik načelnika Vrhovina Miroslav Mašić kaže da ih je, kada su on i načelnik došli u stacionar u Otočcu, liječnik odmah počeo vrijeđati, a malo je nedostajalo da ih fizički napadne.

'Govorio nam je: 'Dosta je bilo vašeg četnikovanja u Vrhovinama... gamad Vrhovljanska... skinut ću vam ja kokarde s glave obadvojici... što ćete kad ste rođeni kao četnici svi... hoćete li možda zapjevati Vojvodu Sinđelića ovdje', i mnoge druge uvrede kojih se više i ne sjećam. Sve nam je to govorio u hodniku stacionara pred još desetak pacijenata. Na kraju nas je potjerao riječima: 'Marš van', ispričao je Mašić, koji tvrdi da su Boška Radića uspjeli općinskim automobilom prevesti do bolnice u Ogulinu tek nakon telefonske intervencije ravnatelja Doma zdravlja Otočac Ivice Miletića

Milorad Delić, načelnik općine Vrhovine, kaže da će se na ponašanje liječnika žaliti ministru zdravstva, Vladi, a obavijestiti će i delegaciju Europske komisije u Hrvatskoj.

Inače, čelnici općine Vrhovine tvrde da nije ovo prvi ni posljednji put da građani srpske nacionalnosti imaju primjedbe na postupanje optuženog liječnika za koga tvrde da mu se kosa diže na glavi kada mora liječiti građane srpske nacionalnosti.