ČILEANSKO 'NE' CRKVI

Odbijena molba da se amnestiraju Pinochetovi ljudi

30.07.2010 u 08:31

Bionic
Reading

Čileanski predsjednik Sebastián Piñera, obiteljski vezan uz diktaturu generala Augusta Pinocheta (brat mu je bio Pinochetov ministar, a obitelj je poslovala s generalima), odbio je prijedlog Biskupske konferencije da se amnestiraju i ljudi koji su se ogriješili o ljudskim pravima za vrijeme diktature (1973-1990)

Crkvena je inicijativa u povodu 200. obljetnice čileanske neovisnosti bila izazvala žestoke reakcije među članovima obitelji žrtava diktature i među udrugama za zaštitu ljudskih prava.

Piñera
, prvi desničarski predsjednik od pada generala Pinocheta, bio je izjavio da će se odnositi na isti način prema zločinima civila kao i prema zločinima pripadnika oružanih snaga, ali da će pri odlučivanju uzeti u obzir pravdu, jedinstvo nacije i sigurnost građana.

Predsjednik je izjavio da će u povodu obljetnice biti pomilovanja, ali da ona neće obuhvatiti one ljude koji su počinili izuzetno teške zločine protiv čovječnosti, koji su se bavili trgovinom droga, koji su počinili ubojstva, silovanja ili koji su zlostavljali maloljetnike na bilo koji način.

Za vrijeme Pinochetove diktature je ubijeno 3.200 ljudi, dok je zatvoreno i mučeno oko 28.000.