NEPOZNATO VRIJEME IZRUČENJA

Odbijena Mladićeva žalba

31.05.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Žalba na rješenje o izručenju Ratka Mladića Haškom sudu stigla je na Specijalni sud u Beogradu, potvrdio je B92. No, kazneno vanraspravno vijeće Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je danas kao neosnovanu žalbu Ratka Mladića, javlja B92

Vijeće je potvrdilo rješenje o ispunjenosti uvijeta za Mladićevo izručenje Haškom sudu, izjavila je Tanjugu glasnogovornica suda Dušica Ristić.

Tom odlukom rješenje o izručenju je postalo pravomoćno i proslijeđeno je na potvrdu ministrici pravde Snežani Malović, dodala je Ristić. Kako saznaje B92, Malović bi rješenje o izručenju mogla potpisati u 17.00 sati.

Poslje potpisa ministrice, steći će se svi procesni uvjeti za Mladićevo izručenje sudu u Hagu, ali će točno vrijeme izručenja biti čuvano u tajnosti iz sigurnosnih razloga.

Transport Ratka Mladića u Haag provest će pripadnici policije pod jakim mjerama sigurnosti.

Rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Mladića u petak je donio istražni sudac Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Bruno Vekarić je nešto ranije danas za B92 istaknuo da će Tužiteljstvo preložiti odbijanje.

On je jutros za B92 rekao da bi Ratko Mladić sudu u Haagu mogao biti izručen najkasnije za tri dana.

Sudsko vijeće ima rok od tri dana da se izjasni o žalbi. Kad žalba stigne na sud, što bi se moglo dogoditi najranije danas, o njoj će odlučivati tročlano sudsko vijeće.

Ukoliko sudsko vijeće odbije žalbu, rješenje o izručenju postat će pravomoćno i bit će proslijeđeno na potvrdu ministrici pravde Snežani Malović, koja će dati konačnu riječ o izručenju Mladića sudu u Haagu.

Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić precizirao je da se žalbeni navodi odnose na to da se ne može, kako je rekao, izručiti čovjek koji nije u stanju iznijeti obranu, kao ni preživjeti transport do Haaga, piše B92.