HAŠKI SUD

Odbijen zahtjev za odgodom suđenja Karadžiću

26.02.2010 u 22:03

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je u petak odgodu nastavka suđenja Radovanu Karadžiću nakon početka iznošenja obrane bivšeg političkog vođe bosanskih Srba predviđenog u ponedjeljak i utorak

'Početak iznošenja obrane optuženog održat će se 1. i 2. ožujka, nakon čega će se suđenje nastaviti 3. ožujka iznošenjem optužbe', naredio je sudac O-Gon Kwon.

Karadžić je zatražio odgodu nastavka suđenja za 17. lipnja, ustvrdivši kako nije imao dovoljno vremena za pripremu obrane. Izrazio je, međutim, spremnost da predstavi obranu u ponedjeljak i utorak.

'Žalit ćemo se', izjavio je sudski savjetnik Radovana Karadžića Marko Sladojević. Nekadašnji politički vođa bosanskih Srba, optužen za ratne zločine, za zločine protiv čovječanstva i genocid tijekom rata u Bosni (1992.-95.), koji se brani sam, bojkotirao je prva tri dana suđenja, otvorenog 26. listopada 2009.

Britanski odvjetnik Richard Harvey određen je 5. studenoga 2009. za obranu optuženog, ako on nastavi bojkotirati suđenje kad se nastavi. Sud je naredio da Harvey bude prisutan u sudnici na početku iznošenja Karadžićeve obrane. Nakon toga, 'odredit će se uloga Harveya u nastavku suđenja', naglasio je.