SUKOB UNUTAR SNV-a

Odbačena kaznena prijava protiv Pupovca

02.02.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu za prijevaru i nesavjestan rad protiv predsjednika Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca i još dvojice dužnosnika te udruge koje se teretilo za nestanak 2,19 milijuna kuna

Državno odvjetništvo ocijenilo je da nema osnovane sumnje da su Pupovac i još dvojica dužnosnika SNV-a počinila kaznena djela za koja su prijavljeni ni za neko drugo kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Naime, iz nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka za knjigovodstvo i financije te iz zapisnika Sektora proračunskog nadzora Ministarstva financija, proizlazi da iznos od 2.190.000 kuna nije 'fantomski' nestao kako je to navedeno u kaznenoj prijavi, već se isti u inkriminirano vrijeme nalazio na žiroračunu navedene udruge, priopćeno je iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Istaknuli su da je vještačenje također pokazalo da je udruga dokumentirala sve rashode, da su prikazani prihodi i rashodi u ukupnom iznosu u skladu sa stvarnim prihodima i rashodima, iz čega se zaključuje da su sva doznačena sredstva namjenski utrošena te da nisu protupravno prisvojena od bilo koje fizičke ili pravne osobe.
Vijeća srpske nacionalne manjine te županije Staniša Žarković.

Kaznenu prijavu protiv Pupovca, Saše Miloševića i Rade Dragojevića podnijeli predsjednik vijeća srpske manjine Bjelovarsko-bilogorske županije Nenad Vlahović i Sisačko-moslavačke Nikola Sužnjević te Staništa Žarković iz Virovitičko-podravske županije. Oni su tvrdili da u financijskom izvješću SNV-a za 2008. nisu prikazani prihodi u punom iznosu te da je tako nestalo 2,19 milijuna kuna.

'Cijelo vrijeme prljave kampanje protiv SNV, koju vode politički gubitnici i osobe neostvarenih ambicija iz raznih struktura, Vijeće je upozoravalo da je riječ o lažima, zlonamjernom iskrivljavanju činjenica', istaknuo je Milorad Pupovac u svom priopćenju. Izrazio je čuđenje koliko je medijskog prostora posvećeno tim neutemeljenim optužbama.

'U cilju sprječavanja daljnjih neistina SNV će poduzeti potrebne pravne korake da sudionici 'kampanje' odgovaraju za širenje neistina i kleveta', poručio je Pupovac.