DOCUMENTA O MRAČNOJ STRANI 'OLUJE'

Odati počast i srpskim civilima stradalim nakon oslobođenja

03.08.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta ustvrdila je danas da su tijekom i posebno nakon oslobođenja okupiranih hrvatskih područja stradali i srpski civili te da je stoga zajedno s obilježavanjem godišnjice Oluje potrebno podsjetiti i na ta stradavanja, čime se, smatraju, ne umanjuje značaj te operacije

Nepravomoćnom presudom Haškog suda protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača 'van razumne sumnje' utvrđeno je da su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije protiv Srba iz Krajine počinili više od 40 ubojstava kao dio rasprostranjenog i sustavnog napada na civilno stanovništvo i deportirali više od 20.000 Srba iz Krajine, podsjetila je Documenta na konferenciji za novinare.

Predsjednica udruge Vesna Teršelič tu je presudu ocijenila bitnom za utvrđivanje činjeničnog stanja i doprinos suočavanju s prošlošću, posebno u odnosu na pobjedničku stranu, neovisno o pravnim dilemama i kontroverzama koje ta presuda nosi, posebice u odnosu na individualni oblik kaznene odgovornosti inauguriran kroz koncept udruženog zločinačkog pothvata.

Teršelič smatra da se činjenice o stradanjima srpskih civila utvrđene u nepravomoćnoj presudi neće pobijati i da će se žalbeno vijeće baviti pitanjem udruženog zločinačkog pothvata.

Upozorila je da se u hrvatskoj javnosti, većim dijelom zbog, rekla je, pristranih izjava političkih dužnosnika i nekritičkog izvještavanja javnih i većine ostalih medija, stvorila navijačka atmosfera potpore optuženim hrvatskim generalima. Tako su, smatra, umjesto katarze i preuzimanja djela odgovornosti za dosadašnje neprocesuiranje zločina i priznanje patnje stradalih, nakon objave uslijedili šok i nevjerica.

Osim toga, kaže, izostala je ozbiljna analiza činjenica o zločinima utvrđenima izvan razumne sumnje.

Documenta smatra da je s vremenom i zahvaljujući istupima udruga i malog djela političara vidljiv određeni napredak u odnosu prema stradalim srpskim civilima, iako je, kažu, dominantan stav kolektivne društvene amnezije.

Documenta i udruge Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek upozoravaju da još nema nijedne pravomoćne presude za ratne zločine tijekom i nakon Oluje te su zatražile učinkovitije procesuiranje tih zločina i poboljšanje statusa civilnih žrtava rata.

Aktivist Documente Eugen Jakovčić ustvrdio je kako je sramotan tretman države prema civilnim žrtavama rata, neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, koje su, nakon što nisu mogle dobiti pravdu na sudu, građanskim parnicama tražili obeštećenje ali ih gube u većini slučajeva pa moraju plaćati parnične troškove. Upozorio je da se proteklih tjedana suočavaju s navalom zahtjeva civilnih žrtava koje traže otpis parničnih troškova.

Drži međutim da će presuda Vrhovnog suda, koji je dao pravo Jovanu Beriću iz Varivoda na naknadu štete, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, biti smjernica ostalim sudovima.