UVEDENE ZONE LETENJA

Od utorka postupna normalizacija zračnog prometa

19.04.2010 u 22:24

Bionic
Reading

Zračni promet u Europi trebao bi se normalizirati do četvrtka ukoliko se ne intenzivira erupcija islandskog vulkana, najavio je u ponedjeljak čelnik europske agencije za zračni promet Eurocontrol u Bruxellesu

'Ako stvari ostanu kakve su sada i ako vulkan prestane ispuštati pepeo prema Europi vjerojatno ćemo se u normalno stanje vratiti do ovog četvrtka', rekao je Bo Redeborn, ravnatelj Eurocontrola, prenijela je agencija AFP.

Ministri prometa članica EU-a prethodno su odlučili postupno obnavljati promet počevši od utorka ujutro u šest sati po GMT-u, odnosno UTC-u (Koordiniranom svjetskom vremenu).

Eurocontrol je priopćio da će u 04.00 GMT u utorak biti uvedena djelomična 'zona neletenja'. Novi harmonizirani sustave će , po Eurocontrolu, omogućiti letove gdjegod sigurnost nije ugrožena. Ograničena 'zona neletenja' određivat će se na temelju prognoza i analiza VAAC-a, Centra za nadzor vulkanskog pepela. Izvan te zone zrakoplovima će biti dopušteno letjeti, s time da će stalno primati podatke i upute od znanstvene zajednice. Eurocontrol će svakih šest sati ažurirati pregled aktualnog stanja i prognozu.

Pojedine države već su počele reagirati i sukladno dogovoru EU počele otvarati svoje zračne prostore i normalizirati promet. Italija će tako svoj zračni prostor ponovno otvoriti u dogovoreno vrijeme u utorak ujutro u 06.00 po GMT-u, objavila je talijanska agencija za civilni zračni promet ENAC dodajući da će se domaći promet postupno obnavljati a nakon njega međunarodni letovi.

Estonija je u ponedjeljak navečer objavila da će svoj zračni prostor otvoriti na šest sati od tri sata po lokalnom vremenu (ponoći po UTC-u). Odluka hoće li se otvaranje nastaviti u utorak u devet sati ujutro ovisit će o meteorološkim uvjetima, rekao je glasnogovornik estonskog ministarstva gospodarstva i komunikacija.

Odluku da dopusti prelijetanje svog zračnog prostora od tri sata do devet sati ujutro donijela je i Latvija no uzlijetanje i slijetanje u Latviji bit će dopušteno tek od devet sati ujutro po lokalnom vremenu odnosno 06.00 GMT-u.

Rumunjska je u ponedjeljak navečer potpuno otvorila svoj zračni prostor. S obzirom na odluku Europske unije o ponovnom otvaranju europskog zračnog prostora od ponedjeljka navečer putničkim zrakoplovima bit će dopušteno uzlijetanje iz zračne luke Schiphol u Amsterdamu, najavio je nizozemski ministar prometa Camiel Eurlings, izvijestio je Reuters. Prva tri odobrena leta iz Amsterdama u ponedjeljak navečer su za New York, Šangaj i Dubai.

Danska je nastavila otvarati svoj zračni prostor na visini većoj od 6 km za tranzitni promet, ali je produžila zabranu ispod te visine najmanje do 12.00 GMT u utorak. Danski zračni prostor i zračna luka u Kopenhagenu zatvoreni su još od četvrtka poslijepodne.

U proteklih 5 dana blokade zračnog prometa zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda, na 313 aerodroma ostalo je blokirano više od 6,8 milijuna putnika, objavila je u ponedjeljak najvažnija profesionalna organizacija za zračne luke Airports Council International (ACI). Štete za nacionalna gospodarstva tek se počinju zbrajati, a Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) procijenila je u ponedjeljak da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, te zatražila hitan sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet.