do 5. travnja

Od srijede u Belgiji građani ostaju doma osim u iznimnim slučajevima

17.03.2020 u 21:34

Bionic
Reading

Od sutra u podne u Belgiji se zbog epidemije koronavirusa zatvaraju sve trgovine, osim prodavaonica hranom, ljekarni, poštanskih ureda, a građani su pozvani da ostanu doma, odlučilo je u utorak Vijeće za nacionalnu sigurnost

Te mjere ostaju na snazi do 5. travnja, kada će se ponovno procjenjivati situacija. Građani su pozvani da ostanu doma. Dopušten je izlazak u hitnim slučajevima, te izlasci radi kupovine hrane, odlaska u ljekarnu, poštu, banku i na benzinsku crpku.

Već od utorka u velikim samoposlugama dozira se ulazak kupaca, na 15 četvornih metara može biti jedan kupac, ostali čekaju u redu ispred trgovine s razmakom od najmanje 1,5 metar. Zabranjuju se okupljanja. Fizičke aktivnosti na otvorenom - hodanje, trčanje, vožnja biciklom - dopušteni su, ali samo individualno ili s jednom osobom koja živi pod istim krovom. Treba držati razmak od ostalih osoba od najmanje 1,5 metara. Moći će se izlaziti i zbog odlaska na posao, pod uvjetom da rad od kuće nije moguć. Do sada je u Belgiji zaraženo preko 1200 ljudi, a 10 ih je umrlo.

Javni gradski prijevoz u Bruxellesu od sutra će biti znatno reduciran. Autobusi, tramvaji i podzemni vlakovi i dalje će voziti ali će učestalost polazaka biti smanjena za jednu trećinu. Od ponedjeljka broj putnika u javnom prijevozu u Bruxellesu smanjen je za 75 posto.

Vijeće za nacionalnu sigurnost čine belgijska premijerka, nadležni ministri, predstavnici federalnih entiteta i predstavnici službi sigurnosti.