VREMENSKA PROGNOZA

Od utorka će biti osjetno hladnije, ali 'proljeće' će nam ipak još jednom zakucati na vrata. Evo i kada

28.10.2019 u 12:12

Bionic
Reading

U većini Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, u utorak će biti pretežno oblačno s povremenom kišom i danju osjetno hladnije. Kiše će biti osobito poslijepodne te najviše na zapadu, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina. Temperatura zraka u Zagrebu bit će većinom između 8 i 11 stupnjeva Celzija, a u okolnom gorju niža, javlja Državni hidrometeoriološki zavod (DHMZ). U nešto duljoj prognozi, meteo servis AccuWeather od nedjelje, 3. studenog, predviđa značajno poboljšanje vremenskih prilika

Vjetar će, prognozira DHMZ, u utorak biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na sjevernom Jadranu će bura prema kraju dana jačati na jaku do olujnu, osobito podno Velebita. Drugdje na Jadranu prolazno će puhati do umjereno jugo i jugozapadnjak, ponegdje i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura uglavnom od 5 do 10, na Jadranu od 11 do 16 stupnjeva Celzija. Najviša dnevna većinom između 10 i 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 16 i 22 stupnjeva.

Uz veliko pogoršanje vremena u utorak - toliko da će u Gorskom kotaru do kraja dana početi padati snijeg - ni ostatak tjedna neće biti puno bolji.

'U utorak stiže promjena vremena. Uz umjeren sjeveroistočnjak na kopnu će osjetno zahladnjeti pa osobito od srijede u gorju može pasti i malo snijega. Utorak će posvuda biti kišovit, a u srijedu i četvrtak oborina će biti uglavnom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Blagdanski petak za sada vjerojatno uglavnom suh, a nova kišna epizoda dolazi za vikend. Na Jadranu će kiše, ponegdje i grmljavine u utorak najprije biti na sjeveru, a u noći na srijedu doći će i do juga.

  • +19
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

U utorak navečer podno Velebita će zapuhati jaka i olujna bura, koja će se u srijedu proširiti duž cijele obale te donijeti probleme u prometu, ali i pojačavati osjet hladnoće. U petak bura slabi, a kiša je moguća uglavnom na jugu. No, već u subotu će kišovitije vjerojatno opet biti duž cijele obale', prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Portal IstraMet naglašava da se zapravo vraćaju uobičajene temperature za ovo doba godine.

No, već za vikend je sve veća vjerojatnost južine i novog porasta temperature iznad prosječnih vrijednosti za početak studenoga. Tome svjedoči i prognoza američkog AccuWeathera, u donjem slučaju za područje Grada Zagreba.