NOVI UDAR NA STANDARD

Od srijede skuplji autoplin i karte za vlakove

30.06.2009 u 22:33

Bionic
Reading

Distributeri ukapljenog naftnog plina (UNP) od srijede će povećati maloprodajne cijene autoplina, a nova cijena autoplina na Ininim će postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti 4,04 kune po litri što je oko 9,5 posto više od dosadašnjih 3,69 kuna po litri.

Cijene autoplina kao i drugih vrsta ukapljenog naftnog plina, odnosno UNP-a u bocama, promijenjene su temeljem novog pravilnika o utvrđivanju cijena ukapljenog naftnog plina koji se primjenjuje od kraja travnja ove godine i koji omogućuje promjenu cijene početkom svakog mjeseca.

Kako se neslužbeno doznaje, najveći distributer plina u Hrvatskoj, tvrtka Proplin koja je u sastavu Ine, od sutra će povećati i cijene UNP-a u bocama, za oko 8,5 do oko 10 posto.

Tako bi nova maloprodajna cijena boce UNP-a od 7,5 kilograma od sutra bila 60,50 kuna po komadu umjesto dosadašnjih 55 kuna, boce od 10 kilograma 80,66 kuna (do sada 73 kune), a boce od 35 kilograma 282,33 kune (do sada 260 kuna po komadu).

Cijene karata u unutarnjem željezničkom putničkom prijevozu od , 1. srpnja, poskupljuju za oko sedam posto. Nove cijene mjesečnih karata za učenike i redovite studente početi primjenjivati od 1. listopada.

Taj se porast cijena neće odnositi na dodatne cijene za brze, ekspresne i niskopodne vlakove, na cijene za uporabu postelja u vagonima za spavanje, na cijene prevoznina praćenih vozila i motocikla. Povećanje se također ne odnosi na cijene posebnih prevoznina, na cijene naknada za posebne usluge i za naplatu šteta, kao ni na cijene prodajnih tiskanica HŽ-Putničkog prijevoza, navodi se u priopćenju HŽ-a.

U HŽ-u napominju da cijene povisuju u suglasnosti s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, te da je HŽ-Putnički prijevoz zadnji put cijene povisio 1. siječnja 2007. za pet posto.