KONZUMIRAJMO HRVATSKO

Od početka godine uvezli smo 500 tona krastavaca

03.06.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Jedite hrvatsko povrće! Na to bi se mogla svesti poruka ministara poljoprivrede Petra Čobankovića koji je posjetio nekoliko proizvođača povrća kako bi odvagnuo bojazan od konzumacije povrća

'U ovom trenutku bitno nam je stabilizirati potrošnju domaćeg povrća. Povrćarstvo je za nas značajna grana poljoprivrede i gospodarstva, što se vidi i po tome da smo mu pomagali i kroz Operativni program i kroz druge oblike ulaganja.

Zahvaljujući i tome, puno toga je napravljeno, tako da neke vrste povrća više ne trebamo uvoziti', naglasio je ministar poljoprivrede prilikom obilaska OPG Zagorec u Šijancu kod Varaždina.

Kao primjer naveo je da je od početka godine do kraja svibnja uvezeno 500 tona krastavaca, što je osjetno manje nego ranijih godina, dok se salata gotovo više i ne uvozi, za razliku od rajčice, čiji je uvoz još značajan.

'Prilike u našem povrćarstvu mijenjaju se nabolje, tako da nam ne odgovara ova ekscesna situacija u Europi gdje se potrošnja naglo smanjuje zbog straha od nove vrste bakterije E. coli.

To ima za posljedicu pad narudžbi, pa je zadatak i dužnost svih nas da pokažemo kako je naše povrće kvalitetno i zdravo, kojeg možemo bez straha konzumirati jer se proizvodi tako da nikakva onečišćenja nisu moguća jer se koriste samo dopuštena sredstva', istaknuo je Čobanković

Naglašavajući da se ne može administrativnim mjerama zabranjivati uvoz povrća ili ga ograničavati protekcionističkim mjerama, Čobanković je ponudio drugo rješenje.

'Svaki potrošač može pogledati deklaraciju povrća, a mi ćemo inzistirati na kontrolama deklariranja. Stoga očekujem da će naši potrošači dati svoj doprinos i da će nastojati konzumirati hrvatsko povrće čija proizvodnja ne zaostaje za onom u svijetu.

Bili smo u Svetoj Nedelji gdje sam vidio moderan staklenik, nisam vidio ljepši niti izvan granica Hrvatske, što također govori o napretku koji smo polučili', zaključio je Čobanković