NESLUŽBENO

Od petka skuplji autoplin i plin u bocama

30.04.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Maloprodajna cijena autoplina od sutra, 1. svibnja, bit će, kako se neslužbeno doznaje, viša za 8,6 posto i Inina malopodajna cijena UNP za automobile bit će 3,64 kune po litri, ili 29 lipa po litri više od dosadašnjih 3,35 kuna.

Povećanje cijene autoplina kao i drugih vrsta ukapljenog naftnog plina, odnosno UNP-a u bocama, posljedica je Pravilnika o utvrđivanju cijena ukapljenog naftnog plina prema kojemu je prvi obračun cijena izvršen danas, a nove se prodajne cijene primjenjuju od prvog dana sljedećeg mjeseca.

Posljednji put INA je cijenu autoplina mijenjala 20. veljače 2007. godine kada je autoplin poskupio za 9,8 posto, s dotadašnjih 3,05 kuna po litri na 3,35 kuna što je cijena koja se zadržala i do danas.

Uz poskuplje autoplina INA će, kako se doznaje, od sutra poskupjeti i plin u bocama i to od 4,3 posto koliko će poskupjeti boca UNP-a od 7,5 kilograma do 11,5 posto koliko će poskupjeti boca plina od 10 kilograma.

Tako će, prema neslužbenim informacijama, nova maloprodajna cijena UNP-a u boci od 7,5 kilograma iznositi 55,00 kuna (do sada 46 kuna), boca plina od 10 kilograma 73 kune (do sada 70 kuna), a nova cijena boce od 35 kilograma je 257 kuna (4,9 posto više od dosadašnjih 245 kuna).

Pravilnik o utvrđivanju cijena ukapljenog naftnog plina nedavno je donijelo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i on se primjenjuje od datuma objave u Narodnim novinama (objavljen je u broju 52 od 29. travnja ove godine).

Prvi obračun cijena prema tom pravilniku izvršen je danas, a prodajne cijene UNP-a utvrđivat će se svaki mjesec, odnosno obračun će se vršiti zadnji dan u mjesecu i primjenjivat će se od prvog dana sljedećeg mjeseca.

Pravilnik, kako ističu iz Ministarstva gospodarstva, uvodi tržišne elemente u formiranje cijene UNP-a (za autoplin, za boce, spremnike).

Prema Pravilniku, cijene UNP-a ovise o kretanju njegove cijene na europskom tržištu, odnosno cijeni na tržištu Mediterana, kretanju tečaja dolara prema kuni, a u formulu su ugrađeni i troškovi skladištenja, manipulacije, te uzeti u obzir i troškovi sekundarne manipulacije, obrade, transporta i marži.

Prema procjenama, u Hrvatskoj autoplin koristi gotovo 60 tisuća automobila.