PROLJETNI VIKEND

Od petka manje magle, više sunca i svuda do +22

02.11.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Stanovnici dijelova Hrvatske koji već desetak dana nisu ugledali sunca, napokon će se imati priliku malo osunčati od petka pa sve do nedjelje, najavljuju prognostičari

U četvrtak će vrijeme u kontinentalnim krajevima Hrvatske ostati slično današnjem. Ujutro i prijepodne bit će puno magle ili niskih oblaka, no poslijepodne su moguća sunčana razdoblja. Puhat će slab jugozapadni vjetar. Jutro će biti prohladno s temperaturama većinom od 1 do 8°C, a danju između 11 i 17°C, ovisno o količini sunca.

Na Jadranu će u četvrtak biti djelomično sunčano i suho. Zapuhat će slabo do umjereno jugo. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, a najviše dnevne od 17 do 22°C.

U petak će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano i toplije. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar s kojim će dnevna temperatura porasti do vrijednosti između 17 i 21°C.

U petak će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, a na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom ali suho. Puhat će umjereno jugo koje će navečer na moru biti jako. Jutro će biti malo toplije, a najviše dnevne temperature od 16 do 22°C.

U subotu će u cijeloj zemlji biti pretežno ili djelomično sunčano. Više oblaka može biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Puhat će umjereno, mjestimice na Jadranu i jako jugo, a u unutrašnjosti jugozapadnjak. Doći će do osjetnog porasta temperature, pa će jutarnje vrijednosti biti većinom od 3 do 8°C u kopnenom području, a na Jadranu uglavnom od 12 do 16°C. Najviše dnevne u cijeloj zemlji kretat će se od 18 do 22°C.

Južina će uzrokovati malo lošiju biometeorološku situaciju koja bi mogla zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima, međutim, one zdrave razveselit će duža sunčana razdoblja.

Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad prosjeka osobito kada imamo u vidu da smo u studenom koji je ime dobio po hladnoći. Preporučuje se malo laganija odjeća, ali slojevita zbog vjetra i hladnijih jutra.

U nedjelju bi uz više oblaka ponegdje moglo pasti i malo kiše, ponajprije na Jadranu, u Gorskom kotaru i sjeverozapadnim krajevima. Zbog južnih vjetrova temperatura se neće bitno mijenjati.

Početak sljedećeg tjedna bit će promjenjiviji uz mogućnost kiše u cijeloj zemlji, koje će najmanje biti na istoku. Na vidiku za sada nema nekih većih zahlađenja, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže:'Studenoga južina, veljače mrzlina'. Budući da nam ovih dana stiže južina to bi trebalo značiti da će veljača biti jako hladna. 

03. studenog 1859.god. poplavio je potok Medveščak u Zagrebu.

04. studenog 1996. godine u mnogim krajevima Hrvatske zabilježeno je neobično toplo vrijeme (Zagreb 23.7°C, Slavonski Brod 25.6°C, Gradište 26.0°C).

Za detaljnije informacije o prognozi kliknite na ovaj link.