NAknada za okoliš

Od ove jeseni pojeftinjuju tehnički pregledi i registracija, doznajte kolika će biti ušteda

28.07.2020 u 09:11

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je proceduru za smanjenje posebne naknade za okoliš, i to za pet posto za sve vrste i kategorije vozila

Bivše Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje se u međuvremenu spojilo s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pokrenulo je proceduru za smanjenje posebne naknade za okoliš, i to za pet posto za sve vrste i kategorije vozila, a koje bi trebale stupiti na snagu 1. listopada ove godine.

Večernji navodi da se tako prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon, za koji javno savjetovanje traje do danas, za sve vrste vozila smanjuje iznos početne naknade za pet posto. Tako se, primjerice, za osobna vozila taj početni iznos smanjuje s 35 na 33,25 kuna, za kamione s 480 na 456 kuna, a za autobuse s 320 na 304 kune. U Ministarstvu ističu i da se izmjenom drugih članaka Uredbe dodatno smanjuju iznosi naknada za vozila na hibridni pogon, i to za 50 posto. Korektivni koeficijent za hibridna vozila sad iznosi 0,7 posto, a novi će biti 0,5 posto. Vozila pak na električni ili alternativni pogon oslobađaju se potpuno obveze plaćanja posebne naknade za okoliš. U postojećoj pak Uredbi donesenoj 2014. za električna vozila ili ona na alternativni pogon korektivni koeficijent iznosi 0,2.