nove cijene

Od Nove godine voda u Zagrebu skuplja za 20 posto, raste i cijena parkinga u garažama. Krivca za poskupljenje vode nalaze u Vladi i starim cijevima

28.11.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Zagrebački holding od početka iduće godine za 20 posto poskupljuje cijenu kubika vode. Tako će umjesto dosadašnjih 15,29 kuna cijena kubika biti 17,75 kuna. Poskupljenje pravdaju činjenicom kako će se tako smanjiti 'gomilanje gubitaka' te započeti nužni investicijski ciklus

S prvim danom 2023. godine Zagrepčani mogu očekivati novi udar na kućne budžete. Naime, kako je objavio predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković, cijena kubika vode porast će za 20 posto, a ujedno će cijene parkinga u garažama u centru grada biti izjednačene s cijenama vanjskoga parkiranja u prvoj zoni i iznosit 12 kuna po satu.

Poskupljenje vode Novaković je obrazložio činjenicom da od 1. siječnja 2023. na snagu stupa Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o naknadi za korištenje voda, prema kojoj će vodovodna poduzeća plaćati naknadu na svu vodu koju zahvate, a ne samo na isporučene količine, kao što je sad slučaj.

Naime, kako smo već pisali Vlada RH u proljeće 2020. godine donijela je navedenu Uredbu, koje jedan dio stupa na snagu s prvim danom 2023. godine, a sve ne bi li natjerala javna vodovodna poduzeća da smanje gubitke vode.

Država im je uvela naknadu od 1,89 kuna na svaki kubik zahvaćene površinske ili podzemne vode. Uredba predviđa dva modela za obračun naknade za korištenje voda - jednu će, onu višu, plaćati isporučitelji koji imaju više od 25 posto gubitka zahvaćene vode, a onu povoljniju, nižu, plaćat će isporučitelji kojima do potrošača iscuri manje od 25 posto vode.

Iako se uredba ne odnosi na krajnje korisnike vodovodi su već tada bili najavili da će teret poskupljenja prebaciti na leđa građana, a iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike prije dvije godine su kazali da 'poskupljenje vode za građane neće smjeti biti veće od tri kune po kubiku, uključujući PDV, i to u odnosu na cijenu koja na snazi bude na kraju 2022. godine'.

U Zagrebu gubici iznose oko 50 posto u odnosu ispumpano - isporučeno, a teret gubitka u Vodoopskrbi i odvodnji su odlučili prebaciti na građane iako oni nisu krvi što se desetljećima ulagalo malo ili nimalo u obnovu vodoopskrbne mreže zbog čega godišnje u metoropoli cijevi pucaju oko tisuću puta.

Kubik vode, navode u Holdingu, raste tako s 15,29 na 17,75 kuna, što uključuje i pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Dobra vijest, ako je u ovome uopće ima, jest da fiksni dio naknade ostaje kakav je bio i dosada.

Podsjetimo, kako smo ranije objavili Grupacija vodovoda i kanalizacije RH, koja okuplja najveće pružatelje vodnih usluga, njih 75, uključujući i zagrebački ViO zatražili su od Vlade RH odgodu dijela Uredbe koji treba stupiti na snagu.

Upitan znači li to da ne očekuje da će Vlada dio Uredbe koji na snagu stupa početkom godine ipak povući, Novaković je dao negativan odgovor, ali je dodao da u Banskim dvorima još uvijek imaju mjesec dana za to, i da će oni, ukoliko se to ipak dogodi, korigirati svoje poskupljenje.

'Od očekivanih oko 200 milijuna kuna tako prikupljenih sredstava, oko jedna četvrtina ići će na operativne troškove, a tri četvrtine na investicije', kazao je Novaković naominjući da će u budućnosti, ako ne budu imali gubitke, smanjiti i cijenu.

Istaknuo je da je zadnje poskupljenje vode bilo 2013. godine.

Što se tiče parkinga, Novaković je naveo da će i nakon poskupljenja parkiranja u garažama cijena u njima i dalje biti niža od cijene u privatnim garažama koje su unatoč tome dobro popunjenje. Naveo je da se radi o promjenama koje utječu na manje od pet posto ukupnog broja parkirališnog kapaciteta u Zagrebu.

'S novim sredstvima, Zagrebparking će graditi nove garaže', najavio je Novaković.

Predstavljajući rezultate restrukturiranja i poslovanja u 2022. godini te planove za 2023. Zagrebački holding naveo je kako je kako smanjen broj zaposlenika u administraciji za preko 700, te da su da uspješno reprogramirane sve kreditne obveze te da više ne prijeti nelikvidnost Zagrebačkog holdinga, kao i da je započela provedba novog sustava gospodarenja otpadom.

'Već sada, nakon manje od dva mjeseca, odlaže se 27 posto manje miješanog komunalnog otpada, a povećao se udio recikliranja. Imamo 40 posto više odvojene plastike, 36 posto više odvojenog bio otpada i 9 posto više odvojenog papira. Zbog toga, sljedeći tjedan kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno za sve višestambene zgrade', naveli su Holdingu.

NaUsposglasili su da je usposavljen je sustav racionalnog upravljanja troškovima te da je primjer za to zbrinjavanje glomaznog otpada koje su prije obavljale privatne tvrtke, a sada to radi ZGH, čime se štedi preko 40 milijuna kuna godišnje.

Upitani što je s dostavom žutih vrećica za plastiku i smeđih za bio otpad čija je podjela započela s prvim danom listopada, a dva mjeseca kasnije još ih nije dobila velika većina građana naveli su kako ih na kućnom pragu mogu očekivati u prvom tjednu prosinca.

Na pitanje koliko su prodali ZGvrećica Novaković je kazao da je riječ o 13 milijuna komada te da trgovačka marža na njima iznosi 3,71 posto.

'Evidetan je lagani trend pada prodaje sada jer su građani napravili zalihe', kazao je Novalković ponovivši da će se kažnjavati oni koji u njima miješani komunalni otpad ne budu odlagali.