KASNI ISPORUKA VITRINA

Od Nove godine sir i vrhnje samo iz rashladnih vitrina

31.12.2010 u 07:28

Bionic
Reading

Od prvoga siječnja sir i vrhnje na zagrebačkim se tržnicama više neće moći prodavati kao dosad na drvenim klupama na otvorenome, nego isključivo u rashladnim vitrinama zbog propisa usklađenih s normama Europske unije

Glasnogovornik Tržnica Zagreba Miro Bakrač izjavio je za Hinu da od 1. siječnja 2011. na snagu stupa rješenje višega sanitarnog inspektora Ministarstva zdravstva kojim se Zagrebačkom holdingu - podružnici Tržnice Zagreb naređuje da na tržnicama osigura primjerenu temperaturu od četiri do osam stupnjeva, to jest rashladne vitrine za mliječne proizvode koji su se dosad prodavali na klupama.

Na Novu godinu zagrebačke tržnice ne rade, a kupci će sir i vrhnje iz rashladnih vitrina moći kupovati od 2. siječnja 2011.

Na 17 zagrebačkih tržnica na kojima se prodaje sir i vrhnje od potrebne 123 rashladne vitrine postavljeno je nešto više od 50 posto. Ostale bi trebale biti postavljene do 10. siječnja jer jedan dobavljač kasni s isporukom, rekao je Bakrač i dodao da su time ispunili uvjete iz rješenja sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

Istaknuo je da je postavljanje rashladnih vitrina Zagrebački holding - podružnicu Tržnice Zagreb stajalo 1.250.000 kuna te da prodavačima neće povećavati najamninu.

Bakrač kaže kako su s vitrinama svi zadovoljni - i prodavači i kupci, a sir i vrhnje u njima su zaštićeni od vanjskih utjecaja na temperaturi od četiri do osam stupnjeva.

Ministarstvo zdravstva prvi je put odgodilo primjenu rješenja kojim se mliječni proizvodi moraju prodavati u rashladnim vitrinama do 1. rujna. To se rješenje trebalo primjenjivati od 1. lipnja ove godine.

Tržnice Zagreb nisu osigurale vitrine pa su prodavačice mliječnih proizvoda prosvjedovale 4. listopada na zagrebačkoj Tržnici Dolcu jer je na snagu stupilo to rješenje, a kako nisu imale vitrine, sir i vrhnje nisu mogle prodavati a da ne plate kaznu.

Nakon tog prosvjeda, Ministarstvo zdravstva primjenu rješenja odgodilo je do 1. siječnja 2011.