AKCIJA SIGURNA PLOVIDBA

Od morskih prijestupnika naplaćeno 200 tisuća kuna

31.08.2009 u 13:57

Bionic
Reading

U združenoj akciji "Sigurna plovidba 2009" u petak su na cjelovitom morskom i riječnom području Hrvatske izrečene ukupno 252 prekršajne mjere, a na licu mjesta naplaćeno je oko 200.000 kuna kazne, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Naglasak akcije bio je na nesavjesnom glisiranju na najfrekventnijim područjima, te nadzoru plaža i kupališta, crnom charteru, nadzoru ronjenja i prijevozu putnika. U akciju su bila uključena sva raspoloživa plovila osam lučkih kapetanija na moru te četiriju lučkih kapetanija na unutarnjim vodama.

Na Jadranu je obavljeno 519 pregleda plovila, ronioca i plaža, a izrečene su 233 prekršajne mjere, od kojih je najviše bilo zbog nepropisnog glisiranja preblizu obale. Naplaćeno je oko 200.000 kuna novčanih kazni, a konačan će iznos biti poznat nakon završetka prekršajnih postupaka.

Na unutarnjim vodama obavljeno je, pak, 90 pregleda plovila, uglavnom čamaca i skutera, te 16 kupališta i 3 skele za prijevoz putnika. Izrečeno je 19 prekršajnih mjera, a kupačima koji su se kupali na nedozvoljenim mjestima izdana su usmena upozorenja, stoji u priopćenju.

Podsjeća se da je glisiranje dopušteno samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale, i to na području na kojem nije zabranjeno glisiranje, te da kazna za nepropisno glisiranje iznosi od 1000 do 15.000 kuna. Zabranjeno je kupanje i plivanje izvan ograđenog područja uređene plaže te na udaljenosti većoj od 100 metara od obale prirodne plaže.