SJEDNICA NA MARKOVOM TRGU

Plenković ni slova o Mariću, pogledajte što je sve Vlada izglasala

13.07.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade koja je započela u 13 sati na dnevnom redu je nabava lijeka za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma. Na dnevnom redu je i projekt izgradnje poligona za helikoptersko slijetanje u četiri hrvatske bolnice ali i izmjene Kaznenog zakona. Sjednica Vlade događa se u sjeni objave snimke koja bi trebala spasiti ministra Zdravka Marića iz kompromitirajuće situacije

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na jučerašnji susret oko arbitraže sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom.

'Pozicija Hrvatske definirana je odlukom Sabora iz srpnja 2015. da je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa. Dobro je što smo pokazali signal političke zrelosti i odgovornosti da otvorimo dijalog. U rujnu ćemo pripremiti niz otvorenih pitanja i stavit ćemo ih na stol kada Cerar u rujnu dođe u uzvratni posjet.

Osvrnuo se i na prošlotkjednu sjednicu vijeća ministara u Sarajevu. kazao je da je ta zajednička sjednica dviju vlada povijesni potez. Pritom je spotpisano pet sporazuma.

'Na jesen ulazimo u drugu sezonu našeg djelovanja i fokus treba biti u ispunjavanju gospodarskih i socijalnih ciljeva. Kreće pripremanje proračuna za 2018.', poručio je Plenković ministrima.

Plenković se niti jednom riječju nije dotaknuo ministra financija Marića kojeg je inače žustro branio. Početak sjednice poklopio se s objavom snimke NO HBOR-a s kraja 2016. na kojoj se odlučivalo o davanju kredita za pojedine tvrtke iz koncerna Agrokor. Mostov Slaven Dobrović tvrdi da je Marić tada lobirano na NO da glasaju za odobrenje kredita, dok se na snimci čuje Marić kako se izuzima iz te odluke.

Na najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Vlade je Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj poljoprivredno - šumarskoj savjetodavnoj službi, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i  Nacrt prijedloga zakona o obavljanju geodetske djelatnosti.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da su dignuti kriteriji rada za opće dobro jer to u zadnje vrijeme 'vrlo dobro' ide.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Dižu se kazneno-pravne sankcije za ilegalne ulaske u Hrvatsku. Redefinira se zločin iz mržnje i uvodi se kategorija jezika kao motiva.

Sređuju se stvari vezane za uvjetni otpust o čemu će odlučivati sud.

 Vlada je objasnila i kako je našla sredstva za nabavu lijeka za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma. 'Lijek je već u nabavi. Povjerenstvo HZZO-a nakon analize temeljene na opsežnoj diognostičnoj obradi, odobrena je nabava lijeka u iznosu od 14 milijuna kuna', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zaključka o financiranju projekta izgradnje poligona za helikoptersko slijetanje u četiri hrvatske bolnice od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Tu je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje i provođenje pravnih poslova u okviru poziva Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014. - 2020. 'Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode' te prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.                                                                                                 

Donijela se i odluka o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te je pritom premijer najavio kako će 4. kolovoza popodne Vlada u Kninu održati svoju sjednicu.

Ministri će glasati i o  utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju u sklopu projekta Sportsko-rekreativnog centra 'Bijeli Vrh' u Vrhovinama sa skijalištem i zip line žičarama.

Tu su i dva izvješća, jedno o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za svibanj, a drugo je izvješće o radu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2016. godinu.

Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o pravobranitelju za djecu također je izglasan na Vladi.