Od koljevke pa do groba, najljepši je freelance!

Od koljevke pa do groba, najljepši je freelance!

03.09.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Sjećate se onih ljeta kad smo imali po tri ipo mjeseca praznika? Bili smo klinci i mislili smo da će zauvijek biti tako. Onda smo 'odrasli' (kako 'ko), zaposlili se i mislimo da tako nešto više nikada neće biti moguće. Wrong!

NEKA MJESTA KOJA SAM POSJETILA

Moje je ljeto započelo krajem maja u Barceloni, a završava upravo ovih dana u Komiži. Pa ti zbroji! 3 ipo mjeseca. Fala višim autoritetima i mojoj tvrdoglavosti zbog koje sam i dan danas freelancer pa si mogu uštipnut koji mjesec više.

Opet hvala mojoj tvrdolglavosti i tome što sam relativno rano naučila na greškama, pa nemam više ni kredit, a bome ni kreditnu karticu. Keša koliko imam potrošim jer drugačije ne znam i neću vam lagati: Sretna sam.

Uvijek imam dovoljno za neku avionsku ili brodsku kartu, a bogu hvala imam i nešto prijatelja po bijelome svijetu pa nerijetko skvotam što uspješno kompenziram kuhanjem. Kuhanje je odlična vještina što je dokazao Tomas Liven u romanu 'Može i bez kavijara' (toplo preporučam kao pitko ljetno štivo). Tomasu je kuhanje odlično poslužilo u špijunskom poslu, a meni u skvotanju. Kad sam se već dotaknula hrane (a zadnje je se vrijeme dotičem i češće i više nego što bi trebala) ovaj ću post započeti u gastro tonu.

HRANA KOJU SAM PAPALA

Svakim novim posjetom Barceloni moja nepca iznenade se nekim novim okusima. Ovaj put izdvajam kolumbijski arepas i meksičko osvježavajuće piće michilada, te nezaboravne večere na našem rooftopu u Ravalu.

Onda je na red došla Lukina Fabrika o kojoj sam već pisala. Bar je to koji je dobio ime po fabrici sardina u jednom od najljepših dalmatinskih mjesta - Komiži, odakle vam i pišem ovaj post. No, da se ne ponavljam, članak o Tvornici dobre zabave, kako ju još volimo zvati, možete pročitati ovdje

I Split je dobio nekoliko super mjesta gdje se može fino zameziti. Na mene je osobno UJE oil bar ostavio nadublji dojam. Imaju prefine bruskete, skutu sa salamom od smokava i prefini domaći sladoled s maslinovim uljem.

Iako nisam veliki ljubitelj slatkog, Cukar - mala manufaktura slastica u Komiži me oborila s nogu.

Dobro, nećemo se lagati, bilo je dana kad je na trpezi bio sam kruh s paštetom.

MUZIKA KOJU SAM SLUŠALA

Ni uši nisu patile. Dapače. Festivaliziralo se na najžešće. Primavera Sound, Sonar i Off Sonar u Barceloni, For na Hvaru, Terraneo u Šibeniku, National u Zagrebu, a evo spopao me i Goulash u Komiži. Širok je to dijapazon muzike bio. Od Blura, preko Justice-a i Bat For Lashes-a pa sve do Mayalesa i trubača.

VIZUALNO KOJE ME DOJMILO

Genijalna izložba "This is not a love song" u Barceloni
Video animacije genijalnog Kraftwerka
Street art u Barceloni
Sjajne skulpture Vaska Lipovca u Meštovićevoj galeriji u Splitu
Zalazak sunca u Komiži...
...u kojoj još uvijek možete naići na domaću životinju.
Na Lastovu smo iz kuće mogli pljucnut u more...
...gdje podmorje izgleda otprilike ovako.








KNJIGE KOJE SAM PROČITALA (ili mi fali još koja strana)

Moja kućna biblioteka u Splitu me iznenadila ovom knjigom u kojoj je posveta iz 2005. godine od legendarnog Željka Malnara i cijele svite iz Noćne more. Oči mi se zasuziše kad to vidjeh. Njegova je Filozofija postala moje ljetno štivo uz još nekoliko zanimljivih naslova kao što su Dosje kuhinjaAnthony Bourdain, Woody AllenoveNuspojave, La sombra del viento - Carlos Ruiz Zafon, Nerudine pjesme itd.

FILMOVI KOJE SAM POGLEDALA

Teško se ijedno gledanje filma može usporediti s onim na velikom platnu u malim ljetnim kinima po otocima. Zato toplo pozdravljam inicijativu Mediteran Film Festivala koji su ovog ljeta napravili turneju po takvim kinima, a jedna od destinacija bila im je i Komiža gdje sam pogledala odličan španjolski nijemi film Blancanieves (Snjeguljica). Ovog sam se ljeta navukla na dokumentarce. Svakako preporučam Sugarman i Sound City.

MJESTA NA KOJIMA SAM SHOPPINGIRALA

Jedina stvar koju sam cijelo ljeto kupila je ovaj predivan svileni i ručno slikani kimono u Holala, mojem najdražem vintage store-u u Barceloni. No, na uštrb shoppinga sam puno putovala i dobre muzike slušala.

KOMBINACIJE KOJE SAM NOSILA

Gotovo svaki moj ovoljetni styling završavao je s Martama ili kakvim tenisicama jer sam stalno bila u potencijalnom "minskom polju". Poslije sam prešla na najudobniju obuću na svijetu - Borosane, a gore bih nabacila što stignem.

"SAM SVOJ MAJSTOR" (ilitiga DIY)

Bilo je ovo poprilično kreativno ljeto. Započelo je izradom origamija u Barceloni, a nastavilo se "šminkanjem" Fabrike u Komiži. Više sam sam vremena provela na buvljacima, po garažama i smeću negoli u moru. No vrijedilo je.

Ljeto u Dalmaciji još itekako traje, pa ukoliko uhvatite koji slobodni vikend posjetite nas u Komiži gdje uvijek ima čistog mora, toplih obroka i ljudi dobre volje.

Evo i jedna koja mi obilježi ljeto. Film je fantastičan, ne propustite ga! ;)