DRŽAVNI INSPEKTORAT

Od kazni za vrijeme turističke sezone uprihodovano 10 milijuna kuna

06.10.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Inspekcijama koje je tijekom glavne turističke sezone provodio Državni inspektorat u području ugostiteljstva, pružanja usluga u turizmu i zapošljavanju radnika na tim poslovima, utvrđen je velik broj povreda propisa, ali su vidljivi pomaci na bolje, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

Zbog utvrđenih povreda propisa od prekršitelja je, uz druge izrečene mjere, u korist Državnog proračuna naplaćeno 9.818.600 kuna. Najčešći prekršaji bili su: nelegalan rad i obavljanje djelatnosti, neispunjavanje propisanih uvjeta, nepridržavanje propisanog radnog vremena, usluživanje ili dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, nezakonito reklamiranje i oglašavanje, nevođenje knjige žalbe, neisticanje cijena usluga, neplaćanje boravišne pristojbe i neprijavljivanje gostiju.

Pozitivan pomak zabilježen je kod pružanja ugostiteljskih usluga smještaja u kućanstvima građana i seljačkim domaćinstvima jer od 7178 inspekcijskih nadzora u 84 posto nadziranih kućanstava nije bilo povreda propisa, kaže se u priopćenju o rezultatima inspekcijskih nadzora u suzbijanju i ograničavanju nelegalnog rada tijekom glavne turističke sezone 2012., koje je kasno večeras medijima upućeno iz Državnog inspektorata.

Od 1. lipnja do 15. rujna gospodarski inspektori proveli su ukupno 16.907 inspekcijskih nadzora u kojima su utvrđene 6084 razne povrede propisa, a inspektori rada su proveli nadzor kod 1191 poslodavca i pritom utvrdili 938 povrede propisa.

Gospodarski inspektori su prekršajnim sudovima podnijeli 1594 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, 62 prijedloga za oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi i dali 394 prekršajna naloga.

Inspektori rada su donijeli ukupno 133 rješenja, od kojih 74 usmena rješenja privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Inspektori zaštite na radu obavili su nadzore kod 473 poslodavca, od čega 13 povodom ozljeda na radu. Zbog povreda propisa donijeli su 149 rješenja o otklanjanju nezakonitosti i o zabranama korištenja sredstava rada, te 75 optužnih prijedloga nadležnim sudovima.

Provedena su i 462 inspekcijska nadzora kampiranja izvan organiziranog kampa, te su u 413 slučaja utvrdili povrede propisa, navodi se među ostalim u priopćenju koje je potpisala glavna inspektorica Božena Vrbanić.