SVE IH JE VIŠE

Od Kaptola 266 parova čeka dozvolu za razvod

05.04.2009 u 21:54

Bionic
Reading

Sve više katolika traži informacije o 'crkvenom razvodu'. Porastao je broj vjernika 'koji traže informacije o kanonskim razlozima ništavnosti ženidbe', piše u izvještaju Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, koje je podnio sudski vikar dr. Josip Šalković. Lani je taj crkveni sud zaprimio 71 novi predmet (tužbu), a donesene su 22 odluke o odbacivanju tužbe.

Od 62 donesene presude u parnicama proglašenja ništavnosti ženidbe, u 22 je utvrđena ništavnost ženidbe, a u fazi istražnih ili dokaznih radnji bilo je 266 parnica. U sjedište suda pozvane su 747 osobe, rečeno je na otvaranju nove sudske godine u 2009., no na poziv suda odazvale su se samo 473 osobe.

Iza tih brojki često stoje bolne sudbine ljudi koji žele razriješiti crkveni status braka. Mnogi su se razveli pred građanskim sudovima i ne žive zajedno, ali ulazak u novi brak priječe im stroge crkvene regule, piše Večernji list.

'U Katoličkoj crkvi nema ni poništenja ni rastave ženidbe. Jednom valjana ženidba uvijek je valjana. Ima crkvenih ženidbi koje su, gledano izvana, posve valjano sklopljene, a ipak nisu valjane.

Ako crkveni sud, na osnovi provedenoga istražnog postupka, uključujući i nalaze sudskih stručnjaka, u dva postupka utvrdi nevaljanost ženidbe, to strankama daje pravo sklopiti novu ženidbu prema propisima Katoličke crkve, ako za nju nema nekih drugih kanonskih zapreka', tumače na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu, koji ima svoje podružnice u Đakovu i Varaždinu.

Na sudu tvrde kako nitko nema protekciju, npr. ako je riječ o poznatim osobama.

'Zainteresirane stranke za postupak proglašenja ništavosti ženidbe često spominju jedan slučaj dvoje pjevača (Thompson i Danijela Martinović ), o kojima se u medijima mogla gledati, slušati i čitati priča puna nedobronamjernih insinuacija, neistina i kleveta.

Na crkvenim su sudovima slučajevi poznatih osoba veoma rijetki. Naš sud, od osnutka 1999., nije nijednoj popularnoj osobi utvrdio nevaljanost crkveno sklopljene ženidbe. A u tomu razdoblju taj isti sud je utvrdio nevaljanost ženidbe velikom broju običnih ljudi', tvrde s crkvenog suda.