ŠPREM NAJAVIO

'Od jeseni ćemo imati novu sliku Sabora!'

30.05.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji 'U mreži Prvog', za jesen je najavio potpuno drugačiju sliku u parlamentu. 'Samo radom možemo vratiti povjerenje građana', rekao je Šprem

Gostujući u emisiji posvećenoj Danu Hrvatskog sabora, koji se obilježava u spomen na 30. svibnja 1990, kad je ustrojen prvi saziv Sabora nakon prvih demokratskih izbora, Boris Šprem je najavio kako će već od jeseni prestati praksa održavanja sjednica radnih tijela u vrijeme trajanja plenarne saborske sjednice.

'Već se i sada radi pet dana u tjednu, ali ne do kraja. Od jeseni će to profunkcionirati i imat ćemo drugačiju sliku Sabora. To bi značilo da će u ponedjeljak i utorak saborski zastupnici sudjelovati na sjednicama odbora i doista raditi te obaviti svoj posao. Na plenarnoj sjednici tada će biti manje posla iako će biti političke rasprave', najavio je Šprem.

Po njegovu mišljenju, takva slika o radu saborskih zastupnika bit će jedan od koraka kojim namjeravaju povratiti izgubljeni ugled kod građana i njihovo povjerenje. Osim toga, smatra da će najavljene izmjene Poslovnika te ukidanje famoznog 'ispravka netočnog navoda' biti još jedan važan korak u tom pravcu.

'Kad netko nešto kaže i ispravi nečiji navod, ovaj drugi mora šutjeti. To ja zovem 'odnos 1:0'. Replika je 'odnos 1:1', a povreda Poslovnika je 'odnos nekorektan dodatni udarac'. Nema drugog izbora nego ukinuti ispravak netočnog navoda kao jednosmjernu komunikaciju', odlučan je Šprem.

Govoreći o uvođenju 'kodeksa ponašanja', čak i novčano kažnjavanje neodgovornih i nesavjesnih, izrazio je uvjerenje kako će u tome postići konsenzus u Hrvatskom saboru, iako je i u redovima vladajućeg SDP-a bilo određenih neslaganja. Tvrdi da će se u drugom čitanju 'stavovi uskladiti', a u svemu su ga ohrabrile i naznake potpore iz oporbenih redova koji su se pozitivno očitovali o tome u medijima.

'Mnogi europski parlamenti imaju sankcije dvije vrste – novčanu kaznu ako ne dolazite na sjednice i, ako se ponašate nedolično, ugrožavate red i mir ili upotrebljavate silu, isključuju vas sa sjednice na 15-30 dana. To je tako u mnogim parlamentima i zato očekujem konsenzus', zaključio je Šprem.

Hrvatski sabor svoj će dan obilježiti radno, no u pauzi će zasjedanja biti održano prigodno druženje za visoke državne dužnosnike i predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj.