čestitali novom predsjedniku

Od Janšinih tvitova o izborima u SAD-u ogradili se i njegovi koalicijski partneri

09.11.2020 u 19:38

Bionic
Reading

Od Janšinih iznenađujućih izraza potpore Donaldu Trumpu ograđuju se i partneri u njegovoj koalicijskoj vladi, nastojeći neutralizirati mogući negativni učinak na buduće odnose s SAD-om.

"Premijerove poruke na temu američkih izbora su promašene i predstavljaju kiks. Kad se takva greška ipak dogodi, onda na to treba upozoriti i izraziti žaljenje", navela je u ponedjeljak u izjavi za javnost Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), jedna od četiriju stranaka u Janšinoj koalicijskoj vladi, a u toj stranci očekuju da će to biti i jedna od tema budućih razgovora partnera u vladi.

I ministar obrane Matej Tonin, predsjednik demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), misli slično, pa je Joeu Bidenu već čestitao na izboru, a smatra da bi to trebao učiniti i predsjednik vlade.

"Tvitovi predsjednika vlade u ovom trenutku Sloveniji ne koriste, a da li će štetiti, to će pokazati vrijeme", kazao je Tonin, dodavši kako je Janša možda razočaran konačnim ishodom predsjedničkih izbora u SAD-u, ali da to ne može biti opravdanje za izjave koje mogu sugerirati da se osporava njihov rezultat.

"U demokraciji izborni rezultat treba prihvatiti kao takav, čestitati pobjedniku i ići dalje", naveo je Tonin.

Slično je i stajalište predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, iz koalicijske Stranke modernog centra (SMC) koji je izabranom predsjedniku SAD-a već čestitao, kao što je to odmah učinio i predsjednik države Borut Pahor, istaknuvši važnost prijateljstva i bliskih odnosa s glavnim partnerom EU-a u NATO savezu.

Manja skupina slovenskih intelektualaca je u pismu veleposlanici SAD-a Lyndi C. Blanchard navela da duboko žale zbog Janšinih tviter intervencija u američke izbore i da se od toga ograđuju, piše ljubljansko "Delo". U pismu navode da premijerove poruke smatraju "sramotnima i politički motiviranima", te da ne odražavaju mišljenje većina stanovnika Slovenije.

"Odlučno odbacujemo Janšin tvit kojim se dovodi u pitanje zakonitost izbornog rezultata, te posljedično i demokratičnost izbora u SAD-u", navode u svom dopisu.

"Ne očekujem da će nepromišljeni komentari Janeza Janše na društvenim mrežama pretjerano utjecati na slovensko-američke odnose, ali će Slovenija zbog toga imati više problema upravo sa svojim europskim partnerima jer je sadašnji premijer na ovaj način jasno pokazao da nema diplomatske spretnosti", kazao je za "Delo"  Peter J. Verovšek, za kojega vodeći slovenski list navodi da je nekadašnji predavač društvenih studija na sveučilištu Harvard i izvanredni docent na engleskom sveučilištu u Sheffieldu.