crna statistika

Od gripe u sezoni umre 650 tisuća ljudi, od korone je već 931 tisuća

14.09.2020 u 21:18

Bionic
Reading

Do ponedjeljka popodne u svijetu su od posljedica bolesti COVID-19, prema podacima Worldometera, umrle 931,071osobe, što je 3,2 posto ukupnog broja zaraženih. Ukupan broj zaraženih veći je od 28,9 milijuna ljudi, a ta brojka će, naravno, i nastaviti rasti, sve dok se ne otkrije cjepivo koje će pobijediti pošast 21. stoljeća.

O koliko ozbiljnom i opasnom virusu se radi najbolje govore brojke. Prema onima iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu, u jednoj sezoni "obične" gripe, od te sezonske bolesti umre oko 650 tisuća ljudi, a mi smo s koronom već na više od 931isuće i kraj se još ne nazire.

Ako se brojke iz dana u dan budu povećavale kao što se povećavaju posljednjih dana (dnevno više od 340 tisuća novooboljelih), do kraja godine u svijetu bi od koronavirusa moglo biti zaraženo (pozitivno) više od 66 milijuna ljudi, a broj umrlih, ako bi smrtnost bila kao i do sada, oko 3,2 posto, mogao bi premašiti 2,1 milijun ljudi., piše Slobodna Dalmacija.

U odnosu na brojke od kraja srpnja, vidljivo je da je 12. rujna (subota) broj dnevno novooboljelih veći (više od 342 tisuća), ali broj umrlih (6034) pada, što je nešto više od 1,76 posto, od 342 tisuće novooboljelih. Međutim, ovaj manji postotak umrlih od subote, u odnosu na postotak ukupno umrlih od početka pandemije (3,2 posto), možda i zavarava, jer je bilo ljeto i simptomi kod oboljelih bili su blaži, odnosno više je obolijevalo mlađe stanovništvo pa i nije bilo toliko puno smrtnih slučajeva.

Što će biti dolaskom hladnijih dana, boravkom u zatvorenim prostorima i hoće li ukupan postotak umrlih ostati 3,2 posto, valja vidjeti.