CJEPIVO NIJE POTPUNO UČINKOVITO

Od gripe dosad umrlo 20 osoba

14.02.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Od početka sezone gripe krajem prošle godine do danas u Hrvatskoj je umro 20 osoba, a oboljelo ih je više od 30 tisuća, doznaje se od dežurnog epidemiologa u Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Borislava Aleraja

Sve umrle osobe imale su, osim gripe, i kronične zdravstvene tegobe koje je gripa pojačala, a svima je pružena intenzivna liječnička skrb, objasnio je Aleraj. Dodao je da većina umrlih nije bila cijepljenja protiv gripe H1N1 (svinjska gripa) te kako podaci govore da je tako i u Europi, to jest da većina oboljelih nije bila cijepljenja protiv te gripe.

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno više od pola milijuna građana, a građanima se i dalje preporučuje cijepljenje jer sezona gripe još nije iza nas. Bez obzira na to što nijedno cjepivo nema stopostotnu učinkovitost cijepljenje je jedna od mjera koja vrlo uspješno sprječava zarazu, rekao je epidemiolog Aleraj.

Pacijent koji je umro prošloga petka u jedinici intenzivnog liječenja u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) bio je 20. žrtva ovosezonske gripe. Bio je zaražen virusom H1N1 i bitka za njegov život trajala je više od tri tjedna.

U splitskome KBC-u na intenzivnom je liječenju još jedan pacijent zaražen virusom H1N1 i on je na respiratoru. Voditelj jedinice intenzivnog liječenja splitskoga KBC-a Ivo Ostojić rekao je danas da je pacijent u vrlo teškom stanju te da je riječ o starijoj osobi i teškome kroničnom bolesniku.

Na internetskim stranicama HZJZ navodi da je najviša incidencija gripe u školskoj dobi, a najniža u dobi iznad 65 godina, te da se kao uzročnik i dalje dijagnosticira isključivo pandemijski A/H1N1 2009 virus.