UDAR NA DŽEP

Od danas skuplje cestarine, evo koliko ćete platiti od Zagreba do Splita

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2017 10:18
  • Objavljeno 01.07.2017 u 07:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Od danas, 1. srpnja, pa do kraja rujna na snazi je sezonsko 10-postotno povećanje cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ)

Jedinična cijena cestarine po kilometru za motocikle i osobna vozila na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a u tom će razdoblju biti skuplja za 10 posto, pa za cestarinu na relaciji Zagreb - Split umjesto 181 trebati izdvojiti 200 kuna, a Zagreb - Rijeka 77 umjesto 70 kuna

Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 47 kuna, tri kune više nego izvan ljetne sezone, a za 13 kuna, na 141 kunu raste cestarina na relaciji Zagreb - Lipovac.

Za 13 kuna povećava se cestarina od Zagreba do Osijeka, koja od 1. srpnja do 30. rujna iznosi 135 kuna, a od glavnog grada do Ploča veća je za 25 kuna i stoji 256 kuna.

Za putovanje automobilom na autocesti od Zagreba do Karlovca u sezoni treba izdvojiti 21 kunu ili dvije kune više nego van sezone, a od Mraclina do Lekenika 11 kuna, što je kunu više. 

Mostarina na Krčkom mostu u sezoni se povećava s 35 na 39 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija se povećava sa 20 na 22 kune.

Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine ostaju iste kao izvan ljetne sezone.

Skuplje cestarine

Izvor: Cropix / Autor: Krajac Damir / CROPIX

Za 113 relacija cijene cestarine zbog metodologije izračuna ostat će nepromijenjene, dok se korekcija provodi na 1.159 relacija. Prosječno povećanje cestarine iznosi 10 posto, s time da je najniže povećanje tri posto, a najviše 50 posto i to za motocikle zbog zaokruživanja, primjerice s dvije na tri kune.

Bina Istra mjeru sezonskog povećanja cestarina provodi već tri godine. 

Na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a sezonsko povećanje cijena od 1. srpnja uslijedit će nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4 posto, ovisno o dionici.

Sezonsko povećanje cestarine tijekom razdoblja pojačanog intenziteta prometa jedna je od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

404 - tportal
404page

Šokantno! Nestala stranica tportala!

Istraga je u tijeku, a očevici se ispituju. 404 psa tragača sudjeluje u potrazi.
Dok je mi tražimo, vi provjerite naslovnicu tportala!

Povratak na naslovnicu