burno od jutra

[VIDEO/FOTO] Potpuni kaos: Pred KBC-om Zagreb prosvjednici izviždali Beroša zbog covid potvrda, u Splitu vrijeđali ravnatelja: 'Prodane duše, sotone'

04.10.2021 u 07:00

Bionic
Reading

Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu, kao i posjetitelji i pratnja pacijentima, a početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb nazočio je i ministar zdravstva Vili Beroš. Tridesetak ljutitih prosvjednika ometalo je njega i ravnatelja bolnice Antu Ćorušića u pokušaju davanja izjave

'Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede, poput radiološke dijagnostike, prolaze dosadašnje mjere zaštite', priopćili su u nedjelju iz Ministarstva zdravstva.

Ministar Vili Beroš oglasio se i na Twitteru:

Od jutra su pred KBC-om Zagreb i prosvjednici protiv ovih mjera. Prosvjednici su izviždali ministra koji je došao oko sedam sati i poručili: 'Pustite nas da radimo', prenosi N1.

  • +15
Prosvjed na Rebru zbog uvođenja Covid potvrda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dok su Beroš i ravnatelj Rebra Ćorušić pokušavali dati izjavu, prosvjednici su vikali 'dolje sramotne odluke', 'izdaja' i 'sloboda radu'. Među prosvjednicima koji su dočekali Beroša bio je i Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je govorio na nedavno održanom Festivalu slobode, te svećenik Zdravko Knežević, javlja RTL.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja, no kada je virus godinu i pol oko nas, negirati njegovo postojanje nije opravdano. Ove mjere su, to cijelo vrijeme govorimo, privremeno. Doista smo mislili na sve', rekao je Beroš.

Ministar zdravstva istaknuo je da će te sigurnosne mjere trajati sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ovisit će o epidemiološkoj situaciji u budućnosti i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih te posebno broju onih na respiratoru', rekao je ministar Beroš.

'Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati. Koji su mu motivi? Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti', dodao je.

Prosvjed protivnika covid potvrda pred KBC-om Rebro Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Ćorušić se ispričao svima zbog prosvjednika i kazao da su pozvali policiju te dodao da većina prosvjednika nisu djelatnici KBC-a Zagreb. Odgovarajući na novinarska pitanja, ponovno je kazao da dio ljudi vani nema veze s KBC-om Zagreb te da su covid potvrde u ovom trenutku jedini oblik zaštite bolesnika u bolnici.

'Još smo i blagi kad se usporedimo s drugim državama', kazao je Ćorušić.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Beroš je poručio da se u ovom trenutku ne ide prema otkazima, ali da poslodavac ima određene alate. Naveo je i da vjeruje da će testiranje do kraja godine biti besplatno.

Prosvjednici su se potom preselili na sam ulaz u KBC Zagreb te su nastavili skandirati 'izdaja, izdaja'. Najavili su da će pred KBC-om Zagreb prosvjedovati i sutra.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Prosvjedovalo se i u Splitu te je verbalno napadnut ravnatelj tamošnjeg KBC-a Julije Meštrović, javlja Slobodna Dalmacija. Isti izvor navodi da se okupilo stotinjak prosvjednika, među njima većinom građana, a manje medicinskih djelatnika. 'Prodane duše', 'sotone', vikali su ravnatelju Meštroviću i dr. Jugoslavu Bagatinu te oni nisu mogli dati ni izjavu novinarima kolika je to galama bila...

  • +29
Split: Ispred KBC Split održan prosvjed podrške zdravstvenim radnicima Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Među prosvjednicima je bio i Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije i član Domovinskog pokreta.

  • +6
Kontrola covid potvrda na ulazu u KBC Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek