RANOLJETNI 1. SVIBNJA

Od četvrtka obilje sunca i prema +30

23.04.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon poduljeg razdoblja vrlo promjenjiva vremena, od četvrtka će u cijeloj Hrvatskoj biti sunčano i sve toplije, tako da će do nedjelje temperature nerijetko biti oko 30 stupnjeva – idealno za provod na otvorenom, sunčanje, a za hrabrije i kupanje, najavljuju prognostičari

U utorak se u unutrašnjosti Hrvatske očekuje južina i porast temperature. U početku će biti djelomično sunčano uz sve više oblaka poslijepodne i navečer kad će mjestimice biti kiše i pljuskova. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar. Temperature zraka kretat će se od 17 do 22 celzijevca.

I na Jadranu će se promjenjivo vrijeme nastaviti i tijekom utorka. Bit će i sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove koji će znatno češći biti na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru s mogućim olujnim udarima, dok će na sjevernom Jadranu puhati i lebić. Jutro će biti toplo, a danju će se temperature kretati od 16 do 20 stupnjeva Celzijevih.

U noći na srijedu i u srijedu ujutro u većini mjesta u unutrašnjosti padat će kiša ili pljuskovi. No tijekom dana očekuje se brzi prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Temperatura zraka malo će se sniziti.

Srijeda će na Jadranu biti posljednji nestabilan dan u nizu. Osobito će još u prvom dijelu dana, uz lokalno više oblaka, povremeno biti kiše i pljuskova, dok će u drugom dijelu dana biti sunčanije. Zapuhat će umjerena, na moru i jaka tramontana. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature bit će od 17 do 22°C.

U četvrtak će u unutrašnjosti biti sunčano i toplije uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura bit će između 7 i 11°C, a najviša dnevna od 19 do 23°C.

I na Jadranu će biti sunčano i toplo uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura uglavnom će se kretati od 9 do 14°C, a najviša dnevna oko 20°C.

U petak će posvuda biti sunčano i još toplije. Jutarnja temperatura kretat će se od 9 do 14°C u kotlinama malo niža, a najviša dnevna u većem dijelu Hrvatske kretat će se od 21 do 26°C.

I u subotu će biti sunčano i vrlo toplo. Puhat će južni vjetrovi pa će temperatura zraka još malo porasti. Na Jadranu će biti oko 25, a u unutrašnjosti i do 28°C.

U nedjelju se nastavlja suho vrijeme ponegdje uz naoblaku. I dalje će biti vrlo toplo s temperaturama od 23 do 28°C, na istoku ponegdje i do 30°C.

Prema prvim naznakama i početak tjedna trebao bi donijeti suho i vrlo toplo vrijeme. Ponegdje će biti umjerene naoblake, ali bi u većem dijelu Hrvatske trebalo ostati suho. Temperatura zraka ostat će visoka, rekao je Kristijan Božarov predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

- 24. travnja 1968. u Osijeku i Slavonskom Brodu izmjerena je temperatura od 31°C.

- 25. travnja 1057. obilan snijeg u Švicarskoj uništio je većinu vinograda.