KRATKA BIOGRAFIJA I RETORIKA

Od Bosne preko Kanade do Crne Ruže hrvatske

Bionic
Reading

Ruža Tomašić osoba je koja je dobila najviše pojedinačnih glasova na zajedničkoj listi HDZ-HSP dr. Ante Starčević-BUZ iako je bila tek šesta na listi. Za svoj uspjeh zasluge je pripisala premijeru Zoranu Milanoviću, koji ju je prozivao zbog šovinizma i nacionalizma

'Nisam to očekivala jer u zadnje vrijeme neki političari, čak i premijer, pokušali su me staviti na stup srama, pa sam mislila da će mi to možda negdje štetiti, ali izgleda da mi je to pomoglo, tako da ovim putem zahvaljujem premijeru jer mi je on odličnu kampanju odradio', rekla je za Novu TV Ruža Tomašić.

Ruža Tomašić je rođena 10. svibnja 1958. u Mladoševici u okolici Maglaja u Bosni i Hercegovini. Sa 15 godina otišla je u Kanadu, gdje joj je živjela sestra. Tamo je završila policijsku akademiju (Ontario Police College). Radila je kao policajka u borbi protiv droge, maloljetničke delikvencije itd. Prilikom posjeta Franje Tuđmana Vancouveru bila je u njegovom osiguranju jer je položila tečaj za zaštitu vladinih dužnosnika.

Na Tuđmanov poziv, vratila se u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. Bila je i u osiguranju Stipe Mesića 1991.

Prekinula je rad u osiguranju 1992. jer se razboljela, imala je rak maternice. Vratila se u Kanadu, izliječila se od raka i ostala u Kanadi do 1998. godine. Tada je sa suprugom i djecom došla na Korčulu. Počela se baviti politikom i postala članica Hrvatske stranke prava.

Bila je saborska zastupnica HSP-a od 2003. do 2008. Zbog nezadovoljstva načinom na koji Ante Đapić vodi Hrvatsku stranku pravu napustila je stranku te 6. rujna 2009. godine osnovala Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić. Stranka je registrirana 15. listopada 2009.

Pažnju šire javnosti na sebe je skrenula javnim apelima kojima je od policije tražila da iza rešetaka napokon pospremi lokalnu dalmatinsku narkoskupinu Jakše Cvitanovića Cvika koja je na Korčuli, gdje Tomašićkina obitelj živi, preprodavala drogu. Tvrdnje da su Ružu Tomašić izmislili hrvatski novinari nisu bez osnove, navodi Jutarnji list. Naime, novinari, saborski izvjestitelji proglasili su je najboljom saborskom zastupnicom. U intervjuu HTV-u još 2007, navodi Jutarnji, tvrdila je da joj je najveći politički uzor - Anto Đapić.

O netrpeljivosti u političkom izričaju govore sljedeće njezine izjave:
• Žao mi je što Antu Markovića i Stipu Mesića nije pogodila granata tijekom napada na Banske dvore. (poslije se ispravila i rekla kako je mislila samo na Markovića)
• Ošamarila sam saborskog zastupnika jer mi je dao nisku i degutantnu ponudu. (incident navodno s HSS-ovim zastupnikom koji joj je htio 'staviti noge oko vrata')
• Ako Šeks i Glavaš imaju nekih nesuglasica, neka to riješe međusobno, a ne na račun Hrvatske. Ne može se suditi Glavašu dok svi četnički zločini nisu osuđeni. (u HTV-ovoj emisiji ‘Piramida’)
• Neki su saborski zastupnici na platnom popisu hrvatskih kriminalnih organizacija za ilegalnu distribuciju narkotika. S njima sam tek na ‘dobar dan’. (o povezanosti mafije i politike)
• Dosta je licemjerja u pogledu povijesnih događaja jer se stalno spominju zla proizašla iz vremena NDH i ustaštva, a zaboravlja se koliko je ljudi ubijeno u vrijeme komunizma i uime komunističkog pokreta. (istup o ustaškom konclogoru Jasenovac)
• Predsjednik Josipović je jednom rekao da je ustaška zmija digla glavu, a meni se čini da se crvena zmija razbudila i razbahatila. Jedna dobronamjerna napomena njima - četiri godine jako brzo prođu. (nakon što je Sabor ukinuo pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu)
• Ne razumijem kako su Srbi opet ugnjetavani. U Hrvatskoj ih je pet posto, a u Vladi 30 posto. To je znak da im nije baš tako teško. A što se tiče Stanimirovića, ne znam u čemu je problem da se kaže četnik. (o Srbima u Hrvatskoj)
• Uvaženi zastupniče Pupovac, ponašate se kao zastupnik u srpskom parlamentu. (tijekom rasprave u Saboru)
• Možemo mi sjediti u Europskom parlamentu, ali odluke sigurno nećemo donositi. (o kandidaturi za EP)