nema teško bolesnih

Od 93 korisnika doma za starije u Delnicama, čak 61 pozitivan na koronu, vlasnica se nada da će sve biti u redu

25.09.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Od 93 korisnika doma za starije u Delnicama, 61 je na testu na koronavirus bio pozitivan. Vlasnica doma kaže da teških slučajeva nema i da se nada da će sve biti u redu

Vlasnica doma u Delnicama Vinka Legac objasnila je za N1 da su im tijekom petka javili da su pozitivni testovi na koronavirus za još dva štićenika doma:

"To bi bilo 61 pozitivan od 93 korisnika našeg doma."

Za štićenike Legac kaže da su vrlo dobro.

"Oni su jako optimistični, imaju jako blage oblike, jako sam zadovoljna time. Ali, naravno da ne mogu tvrditi da neće biti i težih oblika. Većina pozitivnih štićenika nema nikakvih simptoima", opisala je stanje u domu.

Reporterku je zanimalo koliko je štićenika doma u bolnici.

"Dobili smo informaciju da su svi stabilno, da nitko nije na respiratoru. Sveukupno ih je u bolnici zbog covida pet. Dvije su osobe otišle zbog nekih drugih bolest, jedna je negativna", kazala je.

Dom koji je ona osobno osnovala, nekoć je bio, objasnila je, hotel, zbog čega i danas ima sobe s dva kreveta i velikim brojem kupaonica.

  • +13
Dom za starije i nemoćne osobe Domska vila Vinka u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

"Imamo radne terapije, vježbe, nastojimo da se ljudi što više druže, da žive svoj život, a ne da leže", kazala je, ali odmah i dodala, "od prvog saznanja da nam je djelatnica zaražena, smanjili smo hodanje".

"Sad kad znamo tko je pozitivan, tko je bio sumnjiv, odvojili smo jedne od drugih", rekla je.

Rekla je koliko je radnika u domu zaraženo:

"Imamo 32 djelatnika, pet ih je pozitivno."

Reporterku je zanimalo računa li Legac i s onako teškim razvojem situacije kakav je proljetos bio u domu u Splitu.

"Ni u kom slučaju! Nadam se jako dobrom scenariju. Kažu da ćemo steći antitijela, da ćemo par mjeseci biti zaštićeni. Čujte, ovo je neminovno u ovakvim ustanovama u kojima se kreće veliki broj ljudi."

Posjeti u domu za starije u Delnicama do daljnjega nisu dopušteni.