PO SUICIDU NA 17. MJESTU

Od '91. ubila se 1632 branitelja

26.05.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Po stopi samoubojstava, Hrvatska je 17. zemlja na svijetu. Stopa suicida kod nas je visoka, gotovo 20, što znači da na 100 tisuća stanovnika imamo 20 samoubojica

'U našem društvu, koje mora shvatiti da suicid nije individualni nego društveni problem, nužna su istraživanja koja će za cilj imati utvrđivanje najuspješnijih oblika prevencije', rekla je u ponedjeljak za Slobodnu Dalmaciju dr. Inga Tomić-Koludrović, pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Ovaj je skup bio tek prva aktivnost u jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, koji je pod nazivom 'Prevencija suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a' započeo u ponedjeljak u Zadru, a koji financiraju Ministarstvo branitelja i jedinice lokalne samouprave.

'Naša praksa u zadarskoj Udruzi branitelja oboljelih od PTSP-a pokazala je da se suicidi mogu spriječiti, jer su nam se očajni ljudi pravodobno obratili za pomoć. To nas je potaknulo da napravimo ovaj projekt', navela je Marina Raspović, autorica projekta.

U ovoj udruzi, koja broji oko 600 članova, nije bilo samoubojstava od 2004. godine. Psiholog mr. Mladen Mavar podsjetio je da PTPS nije bolest 'rezervirana' za branitelje, nego od nje obole osobe koje su prošle intenzivnu traumu koja prelazi granice uobičajenog ljudskog iskustva.

'U Hrvatskoj su sudionici rata ipak najugroženija populacija: od 1991. do 2004. godine ubila su se 1632 hrvatska branitelja. Važno je naglasiti da je od pet samoubojica kod njih četvero prethodio pokušaj samoubojstva', rekao je Mavar.

Koliko preventivne mjere mogu biti učinkovite govori i japanski slučaj. Naime, Japan je 2006. godine došao do nevjerojatne stope samoubojstava – 30 na 100.000 stanovnika. Tada su napravili istraživanje koje je, između ostaliog, pokazalo da je 48 posto samoubojica bilo nezaposleno. 'Japan je poduzeo široke društvene mjere, a nama prije svega nedostaju istraživanja na kojima se može temeljiti kvalitetan program prevencije', rekla je dr. Koludrović.