TKO ĆE GA IZRUČITI?

Od 16.59 sati Sanader je bjegunac!

09.12.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Nakon što je Sabor u 16.59 sati jednoglasno skinuo imunitet Ivi Sanaderu, koji je ‘otišao’ iz Hrvatske, on je postao bjegunac i za njim sad može biti raspisana međunarodna tjeralica, a potom slijedi bitka oko izručenja, objasnio je tportalu ugledni pravnik.

Premda je određena šteta već počinjena time što se Sanaderu omogućilo da ‘otputuje’ iz Hrvatske, postoji još nekoliko poteza na popravnom, kad se već ništa nije htjelo naučiti na primjeru Ognjena Šimića ili Branimira Glavaša, upravo onoga koji je Sanaderu i omogućio dolazak na vlast.

Strogo formalno gledajući zakon, policija Sanadera do skidanja imuniteta, što mora potvrditi Sabor, nije ni mogla uhititi jer ni DORH do tog trenutka nije to službeno ni mogao od MUP-a tražiti, objasnio je tportalu ugledni pravnik.

Sasvim je druga stvar, dakako, što postoje neki mehanizmi odugovlačenja kojima su se nadležni mogli poslužiti i Sanadera, pogotovo s obzirom na njegovu poznatu sklonost putovanjima i mogućnost dvojnog hrvatskog i austrijskog državljanstva, moglo ‘nagovoriti’ da do ključnog trenutka ostane ‘doma, gdje je najljepše’.

PERIPETIJE S UHIDBENIM NALOGOM?

Međutim, sad kad je već dao petama puno vjetra ‘napustivši Hrvatsku drugi put’ i to vjerojatno vrativši se u Austriju, a nakon što mu MIP i Sabor izglasaju ukidanje imuniteta, Sanader postaje čovjek u bijegu.

USKOK će tada od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda najvjerojatnije zatražiti istražni zatvor za Sanadera, a sud je nadležan i za raspisivanje eventualne tjeralice, budući je Sanader, kako je potvrdio MUP, oko 11.10 sati otišao iz Hrvatske preko hrvatsko-slovenskog graničnog prijelaza na Bregani. Tjeralicu se potom šalje Interpolu, a zatim Interpol prema svojoj internoj kategorizaciji tu tjeralicu određuje kao ‘crvenu’, dakle od najveće važnosti.

No, tu se stvari počinju komplicirati jer Hrvatska nije članica Europske unije. Naime, da jest, na nju bi se odnosio europski uhidbeni nalog, pa bi cijela procedura završila za otprilike dva tjedna. Naime, posljednjom promjenom Ustava je omogućena primjena europskog uhidbenog naloga od stupanja Hrvatske u članstvo EU-a, kao i da se, i prije ulaska u EU, omogući izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država temeljem međunarodnih ugovora.

Ovako, u redovnoj proceduri, ukoliko još Sanader ima i dvojno državljanstvo, postupak će biti prepun peripetija i dugotrajan. Hrvatska u tom slučaju mora poslati cjelokupnu dokumentaciju na osnovu koje druga zemlja odlučuje o izručenju.

No tu je i kvaka na koju upozorava ugledni pravnik: ako Sanader ima dvojno državljanstvo, Austrija to ne mora odobriti te pred sobom ima tri mogućnosti: da ga odbije izručiti, da mu sama odluči suditi ili da zaključi da tu nema osnove za vođenje postupka.

SANADER NE MOŽE IMATI DVOJNO DRŽAVLJANSTVO?

Međutim, Hrvatska i Austrija nemaju ugovor o dvojnom državljanstvu, rečeno je Hini u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Austrijski zakon načelno ne dopušta dvostruko državljanstvo, osim u posebnim slučajevima kad se državljanstvo stječe rođenjem, primjerice kad se dijete austrijskih državljana rodi u SAD-u, tada ono može dobiti i američko i austrijsko državljanstvo. U ostalim slučajevima Austrija traži da se državljani drugih zemalja odreknu svog osnovnog državljanstva prije nego steknu austrijsko.

Po hrvatskom zakonu o državljanstvu, zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva mogu podnijeti hrvatski državljani ako uz hrvatsko posjeduju i strano državljanstvo ili im strana država jamči primitak u svoje državljanstvo ako im prestane hrvatsko, koje može prestati kad se ispune zakonski uvjeti.