PORAZAN BROJ ŽENA U POLITICI

Od 127 gradova samo devet gradonačelnica

14.05.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Kako bi upozorile na problem nedostatne zastupljenosti žena u društvu, napose politici, ženske udruge i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) iz Zagreba, pokrenuo je veliku medijsku kampanju u kojoj upozoravaju na malu prisutnost žena na listama za lokalne izbore te na vodećim položajima u ostalim strukturama društva

CESI i skupina žena koja se okuplja oko portala Libela.org pobrojili su kandidatkinje na skorim izborima, kao i broj žena koje rade kao načelnice općina, gradonačelnice i županice.

U 127 gradova samo je devet žena na položaju gradonačelnice: Dubravka Šuica (HDZ) u Dubrovniku, Lorella Limoncin Toth (IDS) u Bujama, Biserka Vranić (SDP) u Ozlju, Vilmica Kapac (HDZ) u Pregradi, Tonka Ivčević (SDP) u Komiži, Josipa Rimac (HDZ) u Kninu, Nedjeljka Klarić (HDZ) u Šibeniku, Branka Juričev Martinčev (HDZ) u Vodicama te Zdenka Buljan (HDZ) u Vukovaru.

Od 21 županije u samo tri imamo županice: Sonju Borovčak (SDP) u Krapinsko-zagorskoj županiji, Marinu Lovrić (SDP) u Sisačko-moslavačkoj županiji te Miru Buconić (HSS) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja je na izborima jedina kandidatkinja za županicu u Dalmaciji. U Hrvatskoj u 429 općina posao načelnice obnaša samo 13 žena, što je sramotnih tri posto.

'U Zakonu o ravnopravnosti spolova postoji odredba da na listama treba biti 40 posto žena, ali to se, naravno, ne poštuje, posebice u ruralnim sredinama i strankama desnice. Najbolje bi bilo kada bi u Zakonu izrijekom bilo navedeno da Državno izborno povjerenstvo neće prihvatiti liste na kojima nema 40 posto žena' kaže Gordana Obradović-Dragišić, izvršna direktorica CESI-ja za Slobodnu Dalmaciju.